Warner Music bakal disenaraikan

NEW YORK, 3 JUN – Kumpulan Warner Music, salah sebuah syarikat rakaman ‘tiga terbesar’ di dunia, dijangka meneruskan dengan tawaran awam yang menilai syarikat pada AS$13.3 bilion.

Penyenaraian yang dirancang di Nasdaq diadakan kurang satu dekad selepas Warner dibeli dengan harga AS$3.3 bilion pada 2011 oleh Access Industries, sekumpulan pelabur yang diketuai oleh jutawan Len Blavatnik.

Warner Music, tempat tinggal Cardi B dan Ed Sheeran serta katalog menguntungkan daripada Madonna, berharap dapat menjual 70 juta saham pada harga di antara AS$23 dan AS$26 sesaham, yang akan menilai syarikat pada AS$11.7 bilion hingga AS$13.3 bilion. Access akan mengekalkan saham majoriti dan mengumpul hasil daripada penjualan itu.

Warner pada mulanya mengumumkan rancangan IPO pada Februari sebelum menangguhkan pelan disebabkan pandemik koronavirus, masih dianggap faktor risiko kepada perniagaan syarikat.

Penularan jangkitan memberikan tamparan hebat kepada industri muzik terutamanya kepada pertunjukan langsung, dengan laporan Goldman Sachs meramalkan kemerosotan 25 peratus dalam pendapatan global walaupun meramalkan prospek yang lebih baik untuk 2021. – AFP