Wartawan Rusia didenda ‘sokong keganasan’

PSKOV, RUSIA, 6 JULAI – Seorang wartawan Rusia didapati bersalah hari ini dan dikenakan denda berat kerana ‘menyokong keganasan’ dalam satu kes yang mencetuskan bantahan di kalangan rakannya di dalam negara dan kumpulan hak di luar negara.

Svetlana Prokopyeva, yang tinggal di bandar barat laut Pskov, bekerja untuk perkhidmatan Radio Bebas Eropah/Radio Liberty Rusia sebagai penyumbang bebas.

Dia didakwa menyokong keganasan dalam satu ruangan yang ditulisnya mengenai satu serangan yang menyasarkan perkhidmatan keselamatan Rusia di utara Rusia pada 2018.

Hakim mendapati Prokopyeva bersalah, lapor wartawan AFP dalam bilik mahkamah, dan mengarahkannya membayar denda berjumlah 500,000 rubles.

Penyokongnya dalam bilik mahkamah menjerit ‘malu’ dan ‘dia tidak bersalah’ apabila hakim membaca keputusan.

Svetlana Prokopyeva yang didakwa menyokong keganasan menghadiri perbicaraan mahkamah di Pskov kelmarin. – AFP

Pendakwa pada minggu lalu meminta hakim supaya menjatuhi hukuman penjara enam tahun ke atas Prokopyeva dan melarangnya daripada bekerja dalam bidang kewartawanan selama empat tahun berdasarkan dakwaan yang membawa hukuman maksimum tujuh tahun.

Kes itu membabitkan pengeboman pada November 2018 yang dilancarkan oleh seorang anarki berusia 17 tahun yang meletup dirinya dalam

bangunan Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan di Arkhangelsk di utara Rusia, mencedera tiga anggota perkhidmatan.

Dalam ruangan pendapatnya, disiarkan oleh sekutu stesen radio Echo of Moscow, Prokopyeva mengaitkan pengeboman berani mati remaja dengan iklim politik di bawah Presiden Vladimir Putin.

Puluhan penyokong hak asasi manusia menandatangani satu kenyataan yang disiarkan oleh kumpulan hak Memorial hari ini mengutuk kes tersebut sebagai bermotifkan politik dengan matlamat ‘menakut-nakutkan wartawan Rusia.’ – AFP