Friday, June 2, 2023
27.4 C
Brunei

  -

  Waspada penggodam rampas akaun WhatsApp

  Oleh James Kon

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 NOV – Pasukan Tindak Balas Kecemasan Komputer Brunei (BruCERT), baru-baru ini mengeluarkan amaran penipuan bagi pengguna aplikasi WhatsApp, bertajuk Pengambilalihan Akaun WhatsApp di platform media sosialnya.

  Ini berdasarkan peningkatan dalam jumlah akaun WhatsApp pengguna yang diambil alih atau dirampas oleh penggodam yang meminta pengguna memberikan kod pengesahan enam digit yang dihantar.

  Menurut BruCERT, sejumlah besar pengguna WhatsApp tempatan melaporkan akaun mereka digodam dengan mesej berbunyi, Hello Sorry, I sent you a 6 digit SMS code by mistake. Can you pass it to me? It is urgent (Hello, minta maaf, saya silap menghantar kod SMS enam digit. Bolehkan anda menghantarnya kepada saya? Ia penting).

  Sebaik sahaja ia dikongsi, penggodam akan log masuk ke akaun WhatsApp anda dan anda pula akan log keluar. Menggunakan akaun WhatsApp yang dirampasnya, penggodam akan menggunakan kaedah sama untuk mengambil alih akaun WhatsApp dalam senarai anda, kemudian menyamar sebagai anda untuk menghubungi orang lain dalam senarai itu. Jika akaun WhatsApp anda dirampas, maklumkan kepada keluarga dan jangan membalas mesej yang dihantar serta memberi amaran kepada orang lain untuk memberikan kod pengesahan kepada sesiapa sahaja.

  BruCert turut menasihatkan orang ramai untuk tidak berkongsi kod enam digit dengan sesiapa sahaja, berwaspada dengan permintaan pelik dari WhatsApp dan telefon kembali orang menghantar untuk kepastian.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun, AS sahkan kerjasama, tentang pelancaran satelit Korea Utara

  TOKYO, 2 JUN - Menteri Pertahanan Jepun, Yasukazu Hamada dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengesahkan kelmarin bahawa kedua-dua negara akan bekerjasama menentang pelancaran...
  - Advertisment -