Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Webinar budayakan masyarakat membaca

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 SEPT – Seramai 195 orang telah mengikuti penstriman langsung siri kelima bagi Webinar Galakan Budaya Membaca 2023 anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) melalui Bahagian Perpustakaan, hari ini.

  Para peserta terdiri daripada pegawai dan kakitangan kerajaan, pustakawan dan guru dari dalam dan luar negara, mahasiswa dan mahasiswi serta orang persendirian.

  Siri webinar yang dianjurkan sebagai usaha membudayakan masyarakat membaca, dipengerusikan oleh Pegawai Perpustakaan, Dayang Siti Ayeshah binti Haji Shahrin.

  Pembentangan bertajuk ‘Bertemanlah dengan Al-Quran’ telah disampaikan oleh Guru Ugama Terlatih, Bahagian Penyebaran Dakwah (Kaunseling), Pusat Dakwah Islamiah (PDI), Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Dayang Siti Noraini binti Haji Mohd Hashim.

  Beliau antara lain menyentuh kebaikan berdamping dengan Al-Quran, dan menyatakan terdapat sembilan keutamaan membaca Al-Quran bagi yang mengamalkannya.

  Antaranya diibaratkan seperti buah utrujah yang luarnya wangi dalamnya manis, membaca satu atau dua ayat Al-Quran lebih baik daripada memperoleh satu atau dua ekor unta yang besar dan membaca satu huruf Al-Quran akan memperoleh 10 kebaikan.

  Manakala itu, pembentangan kedua telah disampaikan oleh Pengasas Bersama Medley House Production, Awang Muhammad Khairul Insan bin Mardini dengan tajuk ‘Interaksi dalam Seni Lakonan’.

  Menurut beliau, kepentingan interaksi meningkatkan kreativiti, menggalakkan penerokaan idea, reka bentuk penceritaan yang lain dan mempelajari cerita daripada perspektif berbeza.

  Antara peserta yang mengikuti penstriman langsung webinar anjuran DBP melalui Bahagian Perpustakaan, kelmarin. – Gambar serahan DBP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...