Webinar terokai peluang pelaburan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 SEPT – Sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk mendidik para pelabur mengenai perkembangan terkini dalam pasaran kewangan global, Baiduri Capital telah mengadakan siri webinar sepanjang Ogos yang melihat kepada pelbagai peluang pelaburan di pasaran Singapura, China dan Amerika Syarikat.

Webinar pertama telah diadakan pada 12 Ogos lalu bertajuk Vax and Relax: The Positive Impacts on Singapore Equities dan dikendalikan oleh Ketua Phillip Securities Research Pte Ltd, Paul Chew yang mempunyai pengalaman lebih 20 tahun sebagai seorang pengurus dana dan penganalisis.

Beliau melihat kepada kesan positif bagaimana kadar vaksinasi tinggi Singapura telah memberi kesan terhadap pasaran negara dengan ekonomi yang perlahan-lahan
dibuka semula dan bergerak ke dalam fasa endemik.

Beliau juga mengongsi pandangannya mengapa peralihan positif berkenaan telah memberikan pelbagai peluang pelaburan khususnya dalam industri pengangkutan dan hospitaliti.

Ia juga berpotensi untuk menarik pulangan dan kemungkinan pertumbuhan bagi Real Estate Investment Trusts (REITs) yang merupakan pelaburan popular yang diminati oleh pelabur-pelabur Brunei bagi pendapatan pasif.

Gambar fail webinar Bank Baiduri 2020.

Pada 18 Ogos pula, Baiduri Capital menghoskan webinar kedua dengan Sun Wan Xin dari Phillip Securities dan seorang pakar dalam pasaran ekuiti Hong Kong dan China.

Webinar yang membawa tajuk Emerging Trends in China itu menumpukan bagaimana pasaran Hong Kong telah menjadi laluan yang penting bagi pelabur-pelabur asing untuk meneroka pelbagai peluang pelaburan.

Beliau juga membincangkan mengenai pemain-pemain utama dalam sektor Internet China dan apa kesan yang boleh dijangkakan oleh para pelaburan dengan perkembangan kerajaan baru-baru ini.

Baiduri Capital menutup siri webinar itu dengan mengadakan satu lagi webinar yang membawa tajuk Prepare Your Portfolio for Rising Interest Rate Environment yang diadakan kelmarin dengan dikendalikan oleh Ketua Penyunting HQ Education Services di Phillip Securities, Mike Ong.

Beliau melihat kepada apa yang boleh dijangkakan oleh pelabur-pelabur dalam suku terakhir 2021 dan memberikan pandangan bagaimana pelabur-pelabur harus mempersiapkan portfolio masing-masing bagi potensi meningkatnya kadar faedah serta inflasi mengejut, dengan pasaran dunia perlahan-lahan pulih dan dibuka semula.

Mengulas mengenai siri webinar Ogos berkenaan, Pengurus Besar Baiduri Capital, Peng Eng Soon berkata, ia bertujuan untuk menyediakan para pelabur dengan perkembangan dan pandangan pasaran yang relevan serta bertepatan, menggunakan aliran penyampaian alternatif semasa tempoh yang mencabar ini.

Beliau menerangkan lanjut, dengan siri webinar berkenaan, ia bermatlamat untuk terus memberikan maklumat terkini kepada klien mereka mengenai perkembangan terbaharu pelbagai pasaran di seluruh dunia.

“Kami berharap untuk memperkasa keputusan kewangan mereka dengan dilengkapi ilmu pengetahuan dan pandangan yang boleh mereka akses daripada keselamatan dan keselesaan kediaman masing-masing,” tekannya.

Selaras dengan langkah-langkah pengawalan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan baru-baru ini, Baiduri Capital juga memperkenalkan konsultasi telefon dan permohonan e-mel bagi produk-produk dan perkhidmatan mereka.