WHO: jangkitan di Eropah satu ‘amaran’

COPENHAGEN, 17 SEPT – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini mengingatkan tentang ‘kadar jangkitan COVID-19 yang membimbangkan’ di seluruh Eropah dan memberi amaran mengenai tempoh kuarantin yang semakin pendek tatkala negara-negara di rantau itu bergegas mencari jalan untuk mengurangkan jangkitan tanpa melaksanakan sekatan baharu.

Pengarah serantau WHO untuk Eropah, Hans Kluge berkata satu peningkatan pada September – Eropah menetap rekod baharu pada minggu lalu, dengan kira-kira 54,000 kes dicatat dalam 24 jam – ‘harus berfungsi sebagai satu amaran untuk kita semua.’

“Walaupun angka tersebut mencerminkan ujian lebih komprehensif, ia juga menunjukkan kadar jangkitan membimbangkan di seluruh rantau,” beritahunya pada sidang media dalam talian dari Copenhagen.

Di Britain, sekatan baharu akan berkuat kuasa Jumaat, dengan Perdana Menteri Boris Johnson mengingatkan pub mungkin ditutup lebih awal untuk membantu mengelak ‘gelombang kedua’ kes koronavirus.

Penduduk timur laut England, termasuk bandar Newcastle dan Sunderland, tidak dibenarkan bertemu dengan orang di luar rumah mereka sendiri.

Kerajaan telah pun mengenakan peraturan di seluruh England pada Isnin yang mengehadkan aktiviti bersosial kepada enam orang atau kurang, tatkala kes harian mencecah tahap yang belum dilihat sejak awal Mei.

Britain telah menjadi negara paling teruk terjejas di Eropah, dengan kerajaan mencatat hampir 42,000 kematian.

WHO Eropah berkata badan kesihatan PBB tidak akan mengubah panduannya yang menetapkan tempoh kuarantin 14 hari untuk mereka yang terdedah kepada virus itu. – AFP

Pembeli-belah berjalan di pusat bandar Newcastle, timur laut England, kelmarin. Kerajaan Britain mengumumkan sekatan baharu untuk timur laut England dalam usaha mengawal jangkitan koronavirus. – AFP