WHO: Pengurangan besar jangkitan baharu COVID-19

GENEVA, 15 SEPT – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata terdapat kira-kira 4 juta kes koronavirus yang dilaporkan di seluruh dunia minggu lalu, menandakan pengurangan besar pertama dalam jangkitan baharu dalam lebih dua bulan. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, terdapat kira-kira 4.4 juta kes COVID-19 baharu yang dicatat.

Dalam pengemaskinian mingguan yang dikeluarkan semalam, agensi kesihatan PBB itu berkata setiap ran-tau di dunia melihat penurunan dalam kes COVID-19 berbanding ming-gu sebelumnya.

Walaupun jumlah kematian di seluruh dunia menurun kepada kira-kira 62,000, dengan kemerosotan terbesar di Asia Tenggara, terdapat pengurangan 7 peratus di Afrika. Jumlah kes tertinggi dilihat di AS, Britain, India, Iran dan Turki dan varian Delta kini telah dilaporkan di 180 negara.

WHO juga berkata kanak-kanak dan remaja kurang terjejas oleh COVID-19 berbanding orang dewasa, menambah kematian orang di bawah 24 tahun disebabkan penyakit itu menyumbang kurang 0.5 peratus daripada kematian global.

WHO berkata sebelumnya kanak-kanak tidak harus diberikan keutamaan untuk suntikan vaksin COVID-19 disebabkan kekurangan vaksin di seluruh dunia. – AP

Seorang remaja menerima dos pertama vaksin Pfizer di sebuah sekolah swasta di Quito pada 13 September 2021. – AFP