WHO sokong rawatan antibodi

PARIS, 23 SEPT – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini mencadangkan penggunaan rawatan antibodi sintetik, Regeneron untuk COVID-19, namun hanya pada pesakit dengan profil kesihatan tertentu.

Menurut hasil penemuan WHO yang diterbitkan dalam jurnal BMJ, individu dijangkiti COVID-19 pada tahap tidak serius tetapi berisiko tinggi dimasukkan ke hospital, boleh mengambil kombo antibodi itu.

Begitu juga dengan pesakit yang mendapat jangkitan serius dan tidak berupaya memberi tindak balas imun mencukupi terhadap virus berkenaan.

Regeneron adalah rawatan ketiga disarankan oleh pihak berkuasa kesihatan global itu untuk pesakit COVID-19, yang ditambahkan ke dalam garis panduan WHO berhubung ubat-ubatan bagi wabak terbabit.

Pada Julai, WHO meluluskan penggunaan ubat khusus untuk menyekat tindak balas berlebihan sistem imun terhadap virus SARS-CoV-2 yang mengakibatkan COVID-19. Ia berikutan tindak balas yang boleh membahayakan pesakit terbabit.

Ubat-ubatan itu berfungsi dengan baik seiring penggunaan kortikosteroid, iaitu rawatan pertama disarankan WHO pada September 2020 untuk pesakit COVID-19.

Tiga ujian klinikal yang belum dikaji semula menunjukkan koktel antibodi sintetik Regeneron, iaitu casirivimab dan imdevimab, didapati dapat mengurangkan risiko kemasukan ke hospital bagi pesakit yang tidak divaksin, warga emas atau imunosupresi dengan COVID-19, menurut BMJ.

Bagi pesakit kategori kedua, hasil ujian lain menunjukkan penurunan angka kematian dan bilangan kes memerlukan bantuan pernafasan mekanikal, dalam kalangan yang mengambil ubat mengikut syor terbaharu WHO itu.

“Bagi semua pesakit COVID-19 yang lain pula, sebarang manfaat rawatan antibodi ini dilihat tidak memberi kesan,” rumus WHO.

Rawatan dihasilkan firma bioteknologi Regeneron serta dipasarkan syarikat gergasi farmaseutikal, Roche, dengan nama Ronapreve itu pernah diberi kepada bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump ketika beliau dijangkiti COVID-19.

Apabila digunakan bersama, antibodi monoklonal casirivimab dan imdevimab bertindak mengikat protein SARS-CoV-2, sekali gus meneutralkan kemampuan virus itu untuk menjangkiti sel.

Dalam satu kenyataan berasingan, WHO mengalu-alukan rawatan bagi penyakit COVID-19 itu, namun bimbang akan impak harga tinggi terhadap ketidaksaksamaan kesihatan.

“Berikutan kos tinggi dan ketersediaan rendah untuk terapi gabungan itu, UNITAID (agensi kesihatan global) sedang berunding dengan Roche, bagi harga lebih rendah serta pengagihan adil merentasi semua rantau, terutama di negara miskin dan berpendapatan sederhana.

“WHO juga sedang berunding dengan syarikat itu untuk sumbangan serta pengagihan ubat berkenaan menerusi Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF),” katanya.

Julai lalu, Jepun muncul negara pertama memberi kelulusan penuh kepada rawatan antibodi Regeneron untuk pesakit COVID-19 yang mendapat jangkitan ringan hingga sederhana.

Gabungan antibodi itu juga diluluskan untuk kegunaan kecemasan atau sementara ketika pandemik di beberapa negara dan wilayah, termasuk Kesatuan Eropah, AS, India, Switzerland dan Kanada. – AFP