WHO: Vaksin sama disarankan untuk dua dos

GENEVA, 9 APRIL – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata hari ini bahawa ‘tidak adanya data cukup’ mengenai pertukaran vaksin COVID-19 di antara dos, selepas Perancis berkata golongan di bawah 55 tahun yang menerima suntikan pertama AstraZeneca harus mendapat dos kedua daripada vaksin berlainan.

WHO telah menggesa kajian dilakukan ke atas campuran di antara vaksin, namun berkata belum adanya data komprehensif setakat ini yang membolehkannya membuat saranan.

Agensi kesihatan PBB dengan itu mencadangkan produk yang sama harus digunakan untuk kedua-dua dos. Pada Februari, Kumpulan Pakar Penasihat Strategik mengenai Imunisasi (SAGE) mengeluarkan cadangan mengenai cara-cara vaksin AstraZeneca harus digunakan, beritahu jurucakap WHO, Margaret Harris kepada wartawan.

“Tidak adanya data yang cukup untuk mengatakan sama ada ia adalah sesuatu yang mungkin dilakukan,” katanya. “Maka mereka mencadangkan pada peringkat ini, kesalingtukaran vaksin bukan sesuatu yang boleh kami sarankan.

“Namun mereka menjalankan penyelidikan meminta ia dikaji, supaya kami boleh memahami sama ada ia merupakan strategi yang boleh digunakan.”

Beberapa percubaan klinikal sedang mengkaji keberkesanan menggabungkan dua jenis vaksin berlainan. – AFP

Seorang pekerja kesihatan memegang bebuli vaksin AstraZeneca semasa kempen vaksinasi di arena WiZink di Madrid, Sepanyol kelmarin. – AP