WHO: Varian Delta kekal strain dominan

GENEVA, 21 JULAI – Varian COVID-19 Delta yang lebih mudah menular dijangka menjadi strain dominan dalam beberapa bulan akan datang, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini.

Delta, yang pertama dikesan di India, kini telah ‘menjajah’ 24 wilayah – 13 lebih banyak lagi berbanding minggu lalu – dan telah pun menyumbang kepada lebih tiga perempat penjujukan spesimen di kebanyakan negara, kata WHO.

“Ia dijangka bersaing dengan varian lain dan menjadi keturunan dominan pada bulan-bulan akan datang,” kata agensi kesihatan PBB dalam laporan epidemiologi mingguan.

Daripada tiga varian koronavirus yang membimbangkan (VOCs), Alpha, pertama dikesan di Britain, telah dilaporkan di 180 wilayah, Beta, pertama dikesan di Afrika Selatan, berada di 130 negara dan Gamma, pertama dikesan di Brazil, dilaporkan di 78 wilayah.

Menurut jujukan SARS-CoV-2 yang dihantar kepada inisiatif sains global GISAID dalam tempoh empat minggu sehingga 20 Julai, penyebaran Delta melebihi 75 peratus di beberapa negara. Ia termasuk Australia, Bangladesh, Botswana, Britain, China, Denmark, India, Indonesia, Israel, Portugal, Rusia, Singapura dan Afrika Selatan.

Pertubuhan itu berkata pada keseluruhannya, 3.4 juta kes COVID-19 baharu dilaporkan dalam minggu lalu sehingga 18 Julai, meningkat 12 peratus berbanding minggu sebelumnya.

“Pada kadar ini, jumlah kes kumulatif yang dilaporkan di seluruh dunia dijangka melebihi 200 juta dalam tempoh tiga minggu akan datang,” kata WHO. – AFP