Wijaya FC sambung semula sesi latihan

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 OGOS – Wijaya FC telah menyambung semula aktiviti latihan di kemudahan sukan di negara ini dengan mengikut protokol kesihatan yang ketat serta garis panduan de-escalation terkini bagi sukan berpasukan.

Pasukan Liga Super Brunei tersebut telah mengadakan sesi latihan dengan pemantauan daripada ketua jurulatih mereka di padang Ong Sum Ping kelmarin.

Aktiviti latihan telah disambung semula berikutan garis panduan yang telah dikaji semula bagi sukan berpasukan yang mana bilangan kumpulan dibenarkan adalah seramai 15 orang pemain tetapi terhad kepada program latihan sahaja. Di bawah fasa de-escalation, berkongsi peralatan dan kontak secara minima adalah dibenarkan. Walau bagaimanapun, menganjurkan sebarang perlawanan dan kejohanan adalah masih belum dibenarkan dalam fasa ini.

Mengadakan sesi latihan menggunakan bola telah disambut baik oleh pasukan bola sepak.

Sebelum ini mereka hanya memfokuskan latihan kecergasan seperti larian, yang telah dilakukan oleh pasukan Wijaya.

Pemain-pemain Wijaya FC mengadakan sesi latihan di padang Ong Sum Ping kelmarin.

Pengurus kelab, Awang Jamrin bin Johari dan pemain berpengalaman mereka, Awang Afindi Yati bin Tuah adalah antara yang menghadiri sesi latihan.

Semasa latihan bermula, pemain-pemain melakukan senaman pemanasan badan dan membuat larian di sekitar padang sebelum mengambil bahagian dalam latihan rutin biasa seperti membuat hantaran pendek dan jauh.

Wijaya FC, yang telah meningkatkan kekerapan sesi latihan mereka, turut membuat latihan di padang bola sepak tiruan Persatuan Bola sepak Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (NFABD).

Liga Super Brunei, liga utama di negara ini, pada masa ini masih digantung sejak pertengahan bulan Mac disebabkan oleh pandemik COVID-19, tetapi kelab-kelab di seluruh negara kini sedang membuat persediaan berikutan sekatan yang semakin dikurangkan.

Wijaya FC, yang menjuarai liga pada tahun 2003, kini menduduki tempat ke-6 dengan rekod tanpa kalah, dengan mencatat satu kemenangan dan satu keputusan seri sebelum liga digantungkan.

Mereka memulakan kempen musim ini dengan mencatat kemenangan 2-1 ke atas MS PPDB pada Februari lalu sebelum berkongsi satu mata dengan pasukan juara bertahan MS ABDB dengan keputusan 1-1.