Wilayah China umum ‘darurat’ kawal virus

BEIJING, 13 JAN – Sebuah wilayah China yang mempunyai penduduk lebih 37 juta telah mengumumkan ‘perintah darurat’ hari ini untuk mengesan kes-kes COVID-19, ketika negara itu bertindak tegas untuk menangani jangkitan.

China sebahagian besarnya berjaya mengawal koronavirus sejak ia muncul di Wuhan lewat 2019.

Namun beberapa minggu kebelakangan telah menyaksikan adanya kemunculan kes-kes baharu, sehingga mencetuskan sekatan pergerakan tempatan, perjalanan disekat dan ujian puluhan juta orang.

Lebih 20 juta penduduk kini telah dikenakan sekatan pergerakan di rantau-rantau utara negara.

Hari ini, kerajaan Heilongjiang juga mengarahkan 37.5 juta penduduknya untuk tidak meninggalkan wilayah terbabit kecuali benar-benar perlu, selain membatalkan acara perhimpunan dan persidangan.

Gambar yang diambil pada 12 Januari menunjukkan kereta yang ditegah daripada meninggalkan daerah Ang’angxi ketika wilayah itu mengumumkan ‘darurat’. – AFP

Langkah itu diambil sebagai tindak balas selepas 28 jangkitan COVID-19 dikesan, hari ini, termasuk 12 kes tidak bergejala.

Tiga jangkitan terbabit dikesan di ibu kota wilayah itu, Harbin yang menjadi tuan rumah festival arca ais yang lazimnya menarik kunjungan ramai pelancong.

Bandar Suihua yang memiliki lebih 5.2 juta penduduk pula ditutup pada Isnin lalu selepas melaporkan satu jangkitan disahkan dan 45 kes tidak bergejala.

Beberapa bandar kecil berdekatan Suihua juga ditutup atau dikenakan sekatan perjalanan, kata pihak berkuasa, hari ini.

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China hari ini melaporkan 115 kes baharu COVID-19 dengan 90 lagi kes dalam kluster di wilayah Hebei, yang mengelilingi bandar Beijing. – AFP