Wilder tumbang lagi di tangan Tyson Fury

LAS VEGAS, 10 OKT – Tyson Fury mengekalkan gelaran heavyweight WBC semalam selepas menewaskan Deontay Wilder dalam pertarungan ketiga mereka yang menakjubkan menerusi keputusan knockout di pusingan ke-11.

Dalam satu pertarungan epik disaksikan 15,820 penyokong di T-Mobile Arena dekat Las Vegas, kedua-dua petinju itu dijatuhkan beberapa kali.

Fury merebahkan Wilder pada pusingan ketiga namun lawannya berusia 35 tahun dari Alabama itu membalas dengan menjatuhkan Fury sebanyak dua kali sehingga menyebabkan juara bertahan itu bergelut dalam pusingan keempat.

Namun Fury bangkit lebih kuat dan melakukan tumbukan padu untuk menjatuhkan Wilder pada pusingan ke-10 sehingga dia gagal untuk bangkit selepas itu.

Secara fizikal Fury yang tidak berhenti-henti melakukan tumbukan, yang mana akhirnya berjaya menumbangkan Wilder pada pusingan ke-11.

Aksi juara bertahan heavyweight WBC, Tyson Fury dari Britain semasa menumbuk Deontay Wilder dalam pertarungan gelaran WBC di T-Mobile Arena di Las Vegas, Nevada, semalam. – AFP

Dengan petinju Amerika yang semakin keletihan hampir tali gelanggang, Fury terus-menerus melepaskan tumbukan.

“Tumbukan seperti itu boleh mengakhiri kerjaya,” kata Fury. “Saya hanya berharap dia baik-baik saja. Kerana dia telah banyak menerima pukulan malam ini.

“Jangan pernah meragui saya,” tambah Fury.

“Saya memberinya penghormatan untuk kemenangan itu. Dia seorang yang sukar, dia melakukan beberapa tumbukan besar malam ini.

“Ini adalah pertarungan hebat malam ini dan juga trilogi dalam sejarah.”

Pertarungan semalam adalah pertarungan kali ketiga antara Fury dan Wilder. Fury pernah menewaskan Wilder pada pusingan ketujuh dalam pertarungan kedua mereka 20 bulan yang lalu, setelah kedua-dua mereka berkongsi keputusan seri yang kontroversi dalam pertemuan pertama mereka di Los Angeles pada 2018.

Kedua-dua petinju memasuki gelanggang dengan berat pertarungan paling berat yang pernah mereka lakukan, dengan timbangan Fury pada 277 paun (125.6 kg) dan Wilder pada 238 paun.

Fury kini meraih 31-0-1 dengan 22 knock out, menyatakan dia telah berusaha memberikan penghormatan kepada Wilder selepas pertarungan, tetapi telah ditolak.

“Kami bertarung seperti dua pahlawan di sana,” kata Fury. “Dan saya pergi untuk berjabat tangan dan berkata dengan baik dan dia seperti tidak mahu menghormati saya.

“Saya seperti ‘Bagaimana anda dapat mengatakan saya menipu apabila anda tahu di dalam hati anda, anda telah dipukul dengan adil?” – AFP