Williams disingkirkan pemain pilihan ke-13

NEW YORK, 26 OGOS – Serena Williams telah tersingkir di Terbuka Western & Southern kelmarin, tewas dalam set ketiga kepada pemain pilihan ke-13, Maria Sakkari 5-7, 7-6 (7/5), 6-1 di New York.

Pemenang Grand Slam sebanyak 23 kali menamatkan perlawanan selepas bermain selama dua jam 17 minit ketika Sakkari meraih kemenangan dengan pukulan backhand
hanya disaksikan oleh Williams yang terpaku.

Semasa perlawanan, Williams melemparkan raketnya ke tempat penonton yang kosong dan menegur ketua pengadil atas pelanggaran masa.

Sakkari, pemain dari Greece, mara ke pusingan suku akhir dalam acara yang tanpa kehadiran peminat di mana dia akan berdepan Johanna Konta yang menewaskan Vera Zvonareva dalam straight set 6-4, 6-2.

Kejohanan gabungan WTA dan ATP telah dipindahkan dari Cincinnati ke New York di mana gelembung kuarantin yang sama menempatkan peserta yang beraksi di Terbuka AS yang bermula 31 Ogos.

Aksi Serena Williams di Terbuka Western & Southern menentang pemain pilihan ke-13, Maria Sakkari. Williams tewas dalam perlawanan tersebut dan tersingkir dari kejohanan. – AFP

Ia merupakan perlawanan kedua Williams yang berlangsung selama lebih dari dua jam, di mana pada usia 38 tahun, cuba untuk menjadi pemenang tertua kejohanan.

Williams masih memegang rekod selepas memenangi kejohanan pada 2015 semasa berusia 33 tahun.

Williams terselamat dari ngeri perlawanan pembukaan, bermain selama dua jam dan 48 minit dengan pesaing Arantxa Rus. Itu merupakan perlawanan terpanjangnya sejak 2012.

“Ia adalah sukar untuk bermain dengan cara saya bermain dan kekal positif,” kata Williams.

“Untuk bermain sembilan jam dalam masa seminggu adalah keterlaluan. Saya tidak biasa bermain sebegitu. Ia adalah sesuatu yang baharu bagi saya.”

Williams membuat tujuh servis dan memenangi hanya 66 peratus dari mata servis pertama menentang Sakkari.

Selepas tewas dalam set kedua dalam penentuan, dia melemparkan raketnya ke arah tempat duduk penyokong di belakangnya.

Williams, yang hilang sabar semasa kejohanan di New York sebelum ini, turut menegur ketua pengadil, Aurelie Tourte dari Perancis, semasa pertukaran kerana memberitahu ia adalah pelanggaran masa untuk bermain dalam jangka perlahan. – AFP