Winterkorn dibicarakan berkaitan ‘dieselgate’

BERLIN, 9 SEPT – Bekas ketua eksekutif Volkswagen (VW), Martin Winterkorn akan dibicarakan atas dakwaan penipuan dalam skandal ‘dieselgate’ pengeluar kereta gergasi itu, kata mahkamah Jerman hari ini, lima tahun selepas salah satu krisis terbesar yang menggegarkan industri automobil.

“Mahkamah telah memutuskan bahawa terdapat kecurigaan yang kukuh mengenai dakwaan itu,” kata mahkamah di Brunswick dalam satu kenyataan.

Winterkorn, 73, akan dibicarakan bersama empat bekas rakan sekerja lainnya, yang juga dituduh telah melakukan penipuan, serta pengelakan cukai yang serius dan iklan palsu.

Volkswagen terjerumus ke dalam masalah undang-undang ke atas kenyataannya pada bulan September 2015 bahawa ia telah memasang peranti pada 11 juta kenderaan diesel di seluruh dunia untuk menjadikannya kelihatan kurang pencemaran daripada ketika mereka menjalani ujian pelepasan.

Winterkorn mengundurkan diri beberapa hari selepas pendedahan itu tetapi menolak sebarang kesalahan peribadi.

Skandal ‘dieselgate’ tersebut telah menjejaskan salah satu tonggak utama industri Jerman ke dalam krisis terbesar setakat ini. – AFP