Wira bola sepak Brunei sertai kempen Asean dan FIFA

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JULAI – Bekas pemain bola sepak kebangsaan Brunei Darussalam, Rosanan Samak telah tampil dalam Kempen BeActive, yang dilancarkan bersama Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) dan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) baru-baru ini.

Kempen, yang menyatukan tokoh-tokoh bola sepak ASEAN, bertujuan untuk mendorong warga ASEAN bagi mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif di tengah wabak COVID-19.

Rosanan mengetuai kempen itu bersama bintang bola sepak terkenal termasuk Cheavey Ban dari Kemboja; Andritany Ardhiyasa dari Indonesia; Keoviengphet Liththideth dari Laos; Mohamad Aidil Zafuan dari Malaysia; Myat Noe Khin dari Myanmar; Inna Palacios dari Filipina; Hariss Harun dari Singapura; Chanathip Songkrasin dari Thailand dan Do Hung Dung dari Vietnam.

Para tokoh bola sepak turut menyampaikan mesej untuk meningkatkan kesedaran berkaitan tiga tema iaitu kecergasan fizikal, kebersihan serta kesihatan mental dan kesejahteraan.

Dalam tayangan video hampir dua minit yang dikeluarkan oleh FIFATV, Rosanan meminta masyarakat untuk kekal aktif untuk membantu mencapai potensi kesihatan maksimum bagi semua warga ASEAN. Dia menambah, “Kita berbeza, tetapi jika kita bersama, kita pasti akan menjadi lebih kuat. Jadilah terus aktif, esok dan selalu!”

Rosanan mengetuai Kempen BeActive yang menyatukan semua warga ASEAN untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif di tengah wabak COVID-19.

Rosanan, merupakan antara pemain penting dalam Pasukan Brunei yang menang di Piala Malaysia pada tahun 1999, berkata, “Apa pun keadaannya, kawan atau musuh, kita harus tetap bersama. Kita perlu menjaga penjarakan sosial, tanpa hilang fokus,” tekannya lagi.

Bekas pemain antarabangsa itu menekankan cara untuk terus kekal aktif seperti yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), termasuk mengambil bahagian dalam kelas latihan dalam talian, menari, senaman, latihan melompat tali dan latihan kekuatan dan keseimbangan otot.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bolasepak Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (NFABD), Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan mengatakan bahawa kempen tersebut merupakan inisiatif ASEAN dan FIFA pada masa-masa yang belum pernah terjadi sebelum ini di tengah wabak COVID-19.

Beliau berkata, “Rosanan adalah ikon bola sepak Brunei, menjadi anggota Pasukan Brunei yang muncul juara Piala Malaysia 1999. Keperibadiannya dalam bola sepak diharap dapat mendorong dan memberi motivasi kepada kita terutama peminat bola sepak tentang bagaimana untuk kekal sihat dan aktif dalam masa-masa sukar ini.

“Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) dan FIFA menyeru agar semuanya untuk terus aktif dan sihat dan bersatu seiring dengan visi ASEAN.”

Ketika menyentuh dirinya yang juga merupakan duta dan inspirasi bola sepak, beliau menyatakan, “Semoga pemain bola sepak muda dan veteran serta warga kita dapat memimpin.”