Wolff: Hamilton berada di liga tersendiri

BARCELONA, 17 OGOS – Lewis Hamilton berkata dia berada dalam khayalan ‘indah’ kelmarin selepas mencatat satu lagi kemenangan untuk meraih kelebihan 37 mata dalam kejuaraan tahun ini di Grand Prix Sepanyol.

Ketua pasukan Mercedes, Toto Wolff, salah seorang pragmatik terhebat dalam Formula Satu, bersetuju tetapi ia meletakkanya dengan cara yang lain setelah penentuan podium ke-15 yang belum pernah terjadi sebelumnya juara enam kali itu disahkan dengan kemenangannya yang ke-88.

“Pada saat ini, saya dapat katakan bahawa dia memandu dalam liga yang tersendiri,” kata Wolff.

“Saya bingung, hanya zon yang lain,” kata Hamilton.

Kejayaan Hamilton adalah yang keempat berturut-turut di Sepanyol dan kelima dalam tujuh tahun di Litar de Catalunya – prestasi luar biasa oleh Hamilton dan pasukannya setelah kekalahan Ahad lalu di tangan pemandu Red Bull Max Verstappen di Ulang tahun ke-70 Grand Prix di Silverstone.

“Ia adalah hasil kerja keras,” kata Hamilton. “Pertama sekali, cuaca panas yang sangat mencabar dan kemudian ada hal-hal lain – permulaannya adalah tayar. Anda akan kehilangan semua kerja keras yang diperlukan untuk perlumbaan kelayakan pada permulaan.” – AFP