Woods dahului cabaran berbasikal

MONTE OIZ, Sepanyol, 13 Sept – Tatkala Simon Yates dari Britain berjaya mendahului Jelajah Sepanyol kelmarin, peserta Kanada pula, Michael Woods pula meraih kemenangan pada peringkat ke-17 pada perlumbaan yang penuh dengan cabaran itu.

Di lereng akhir yang dikelilingi dengan kabus awan, Yates tewas lapan saat kepada saingan terdekatnya, peserta veteran dari Sepanyol, Alejandro Valverde, di mana rakan sepasukan Movistar Nairo Quintana jatuh pada pendakian terakhir, hampir menamatkan harapannya untuk meraih kemenangan.

Yates yang memakai jersi merah berjaya membuat pendakian terakhir bersama abangnya, Adam dan dua rakan sepasukan Mitchelton-Scott lainnya.

“Saya gembira dengan apa yang saya lakukan hari ini, Adam berada di sana dengan saya melakukan pendakian secara keseluruhan, dia melakukan kerja yang sangat baik,” kata Simon Yates selepas menjalani cabaran utama ini.

“Hari ini adalah hari yang paling saya bimbang, jadi saya gembira dapat melakukannya,” katanya.

Michael Woods meraikan kejayaan di podium selepas memenangi perlumbaan basikal jelajah ‘La Vuelta’, kelmarin. – AFP

Woods yang berusia 31 tahun pula hanya mula berbasikal dengan serius pada pertengahan 20-an dan meraih kedudukan ke-7 di jelajah la Vuelta tahun lepas sebelum menamatkan jelajah kedua di Liege-Bastogne-Liege musim ini.

Dengan perasaan terharu, Woods menangis ketika dia mendedikasikan kemenangannya kepada anak lelaki yang telah meninggal dunia.

“Terdapat banyak orang di tepi jalan yang memberi saya sokongan dan pengurus pasukan saya menggalakkan saya melakukannya untuk keluarga saya,” kata Woods sambil menangis.

“Saya dan isteri saya kehilangan anak kami baru-baru ini, namanya adalah Hunter dan ini adalah untuknya.”

“Sepanjang perlumbaan ini, saya memikirkannya, saya benar-benar mahu memenanginya dan saya melakukannya.” – AFP