Wuhan uji hampir 10 juta orang, hanya 300 jangkitan

BEIJING, 2 JUN – China telah menguji hampir 10 juta orang bagi koronavirus dalam masa dua minggu di Wuhan, sebuah bandar tempat bermulanya pandemik itu, kata para pegawai hari ini, melaporkan hanya ratusan kes positif.

Pihak berkuasa China mendakwa telah dapat mengawal virus itu namun para pegawai Wuhan – bimbang gelombang kedua – telah melancarkan program tersebut selepas jangkitan baharu muncul buat pertama kali sejak bandar itu dibuka semula pada April berikutan lebih dua bulan lockdown.

Lebih 8.9 juta orang telah diuji di bandar yang memiliki penduduk sekitar 11 juta orang antara 14 Mei dan 1 Jun, kata para pegawai semasa sidang media.

Para pegawai menambah 300 keputusan positif ditemui dalam kalangan pesakit asimptomatik.

“Bilangan ini menunjukkan Wuhan sekarang adalah bandar selamat,” kata Feng Zijian, timbalan pengarah bagi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Kebangsaan China.

Penduduk berbaris di seluruh bandar di tapak sementara yang didirikan khemah di lot-lot letak kereta, taman-taman dan kawasan kediaman untuk mengadakan sampel uji asid nukleik – dengan sekitar setengah juta pemeriksaan perubatan telah dijalankan setiap hari dalam tempoh tersebut.

China tidak memasukkan kes asimptomatik dalam jumlah jangkitan yang disahkan.

Tiada pesakit asimptomatik yang ditemui telah menjangkiti yang lain, kata Lu Zuxun, seorang pakar kesihatan awam dari Universiti Sains dan Teknologi Huazhong, Wuhan.

Bandar itu menemui sejumlah kes asimptomatik dalam kebanyakan hari semasa kempen ujian itu, yang pada awalnya disifatkan sebagai ‘pergelutan tegas’ 10 hari, namun melaporkan sifar kes asimptomatik buat pertama kali pada Isnin. – AFP

Gambar fail 15 Mei menunjukkan kakitangan perubatan mengambil sampel swab daripada penduduk untuk diuji koronavirus di jalan-jalan di Wuhan, China. – AFP