Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Wujud koridor ekonomi Borneo

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 MEI – Sesi Pertemuan Pemimpin ASEAN bersama Perwakilan Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) yang diadakan baru-baru ini, di Labuan Bajo, Nusa Tenggara Timur telah membentangkan pandangan berwawasan untuk masa depan ASEAN.

  “ASEAN-BAC, bersama rakan kongsinya, terus berinovasi dalam pembangunan pelan hala tuju bagi merealisasikan ASEAN sebagai rantau yang stabil dan aman yang akan menjadi pusat kestabilan global pada tahun 2045,” kata Pengerusi ASEAN-BAC, Arsjad Rasjid semasa pertemuan itu sebagai sebahagian daripada Sidang Kemuncak ASEAN ke-42, di Labuan Bajo.

  Menurut kenyataan yang diterima dari ASEAN-BAC, sebagai rakan strategik kerajaan yang mewakili perniagaan di rantau ini, ASEAN-BAC terus berusaha untuk menjadikan ASEAN sebagai sebuah rantau yang menjunjung nilai inklusif untuk semua orang berkembang bersama.

  “Dengan tidak meninggalkan sesiapa pun, seluruh anggota ASEAN akan berkembang bersama tanpa pengecualian, menjadi sebahagian daripada perjalanan ASEAN sebagai pusat pertumbuhan global,” kata Arsjad lagi.

  Ketua Pegawai Eksekutif Dynamik Technologies, Dayang Haslina binti Taib, telah mewakili Brunei dari ASEAN-BAC pada sesi pertemuan tersebut.

  Di bawah kepimpinan dan pengerusi Indonesia, ASEAN-BAC Brunei telah meningkatkan penglibatan strategiknya dengan pelbagai badan sektoral ASEAN, rakan dialog dan pemimpin sektor swasta termasuk Business Roundtable mengenai Borneo baru-baru ini yang dihoskan pada 28 April di Brunei.

  “Langkah kolektif kami ke hadapan ialah mewujudkan Koridor Ekonomi Borneo, kerjasama yang dipacu perniagaan untuk Ekonomi Hijau di pulau terbesar ASEAN, memfokuskan pada keutamaan perdagangan, sosial dan alam sekitar, dilayan melalui Platform Perdagangan dan Pelaburan Digital seluruh pulau yang dikenali sebagai DagangBorneo,” kata Dayang Haslina.

  Dayang Haslina (kiri) bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah (tujuh, kiri) semasa ASEAN-BAC. – Gambar serahan ASEAN-BAC Brunei
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -