Xcel Muslimah juara tausyeh

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 Sept – Dendangan tausyeh Pasukan Xcel Muslimah ternyata membawa tuah apabila memenangi Mini-Pertandingan Tausyeh SeUTB 2018 yang berlangsung di Dewan Serba Guna Fasa 3 Universiti Teknologi Brunei (UTB), baru-baru ini.

Manakala Pasukan Xlr8 Muslim menang tempat kedua dan Pasukan Xcel Muslimin pula memenangi tempat ketiga.

Pasukan-pasukan yang menang dalam pertandingan itu menerima sijil penyertaan, hadiah dan trofi disampaikan oleh tetamu kehormat, Dekan Hal Ehwal Pelajar UTB, Dayangku Ida Nurul-Fitri binti Pengiran Haji Kahar.

Dayangku Ida Nurul-Fitri menyampaikan trofi dan hadiah kepada salah sebuah kumpulan pertandingan tausyeh.

Pertandingan tausyeh kali kedua selepas 2016 itu dianjurkan oleh gabungan Penggiat Kesenian Syiar Islam (PKSI) di bawah Exco Keagamaan dan Kerohanian UTB dan Al-Huffaz Management. Enam pasukan berentap pada pertandingan itu yang terdiri daripada pasukan Muslimin dan Muslimah UTB dalam satu kategori sahaja.

Pertandingan dihasratkan dapat membantu belia menanam sifat cintakan Rasulullah SAW melalui irama atau dendangan tausyeh dan sekali gus menghidupkan syiar Islam dalam kalangan mahasiswa dan mahasiswi UTB.

Ia juga bertujuan membina sifat-sifat kepimpinan berdasarkan sifat kepimpinan Rasulullah SAW, mengeratkan silaturahim antara mahasiswa dan mahasiswi serta mendedahkan pelajar tentang kepentingan ukhuwah dalam Islam.