Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

  MADRID, 24 MAC – Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika Xi cuba untuk meraih sokongan bagi cadangan perdamaian China bagi Ukraine.

  Menteri bagi Urusan Presiden di Sepanyol, Felix Bolanos, berkata lewat Rabu bahawa Sanchez merancang untuk berada di China pada penghujung Mac, dengan menyebut ‘mediasi yang mungkin oleh Xi Jinping dalam perang di Ukraine’ sebagai satu sebab utama untuk kunjungan itu.

  Sepanyol akan mengambil alih jawatan presiden bergilir Kesatuan Eropah (EU) pada Julai, dan Sanchez menggambarkan negaranya di pentas dunia sebagai sekutu NATO yang teguh di Ukraine.

  Sanchez memberitahu pemberita di Brussels, di mana dia menghadiri sidang kemuncak EU kelmarin bahawa dia akan “mendapatkan maklumat terperinci secara terus mengenai kedudukan China bagi keamanan di Ukraine, dan menyampaikan pesanan bahawa pihak Ukraine akan menetapkan syarat-syarat bagi keamanan”.

  Pejabat Sanchez menyatakan bahawa beliau merancang untuk mengadakan mesyuarat memfokuskan komersial semasa Forum Boao untuk Asia di Pulau Hainan, China pada 30 Mac sebelum pergi ke Beijing untuk bertemu Xi pada 31 Mac.

  “China dan Sepanyol menikmati pembangunan hubungan yang mampan, kukuh dan stabil,” kata jurucakap Kementerian Luar China, Wang Wenbin kelmarin ketika ditanya mengenai lawatan perdana menteri.

  “Kedua-dua pemimpin mengekalkan komunikasi yang baik,” tambahnya, tanpa memberikan butiran lanjut.

  Xi bertemu di Moscow dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin minggu ini untuk mempromosikan rancangan damai Beijing untuk Ukraine, yang semua negara Barat telah menolak sebagai tidak berdaya maju.

  Putin berkata bahawa usulan tersebut boleh menjadi asas untuk menamatkan pergolakan apabila Barat bersedia, namun menambah sekutu Barat Ukraine tidak menunjukkan minat. – AP

  Presiden China, Xi Jinping (kanan) berdiri bersama Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez di Istana Moncloa di Madrid, Sepanyol, 28 November 2018. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -