Xi puji tiga angkasawan China

BEIJING, 23 JUN – Presiden China, Xi Jinping hari ini memuji hasil kerja tiga angkasawan yang membina stesen angkasa lepas pertama China sebagai membuka ‘lembaran baharu’ dalam usaha manusia menjelajahi alam semesta.

Ketiga-tiga angkasawan berlepas menggunakan roket Long March-2F dari barat laut China, gurun Gobi Khamis lalu, mendarat kira-kira tujuh jam kemudian di stesen angkasa lepas Tiangong, di mana ketiga-tiga mereka akan menghabiskan masa selama tiga bulan di sana.

Pelancaran misi kru pertama China dalam hampir lima tahun adalah sesuatu yang berprestij ketika Beijing bersedia untuk menandakan ulang tahun pemerintahan Parti Komunis ke-100 pada 1 Julai dengan kempen propaganda besar-besaran.

“Membina stesen angkasa lepas adalah peristiwa bersejarah dalam misi penerbangan angkasa,” beritahu Xi dari Pusat Kawalan Penerbangan Aeroangkasa Beijing, kepada angkasawan melalui pautan video.

“Ini akan menjadi sumbangan yang membuka lembaran baharu untuk penggunaan ruang angkasa manusia. Anda mewakili pejuang yang tidak terkira dalam era baharu penerbangan China,” tambahnya melalui televisyen. Untuk persediaan, kru melakukan lebih 6,000 jam latihan, termasuk membuat balik kuang di dalam air dengan menggunakan peralatan angkasa lengkap. – AFP

Xi Jinping memberikan penghargaan kepada angkasawan China melalui pautan video. – AP