Xi seru taikun Starbucks promosi perdagangan

BEIJING, 14 JAN – Presiden China, Xi Jinping telah meminta bekas pengerusi Starbucks, Howard Schultz untuk membantu mempromosikan perdagangan antara Washington dan Beijing dalam perutusan luar biasa kepada tokoh perniagaan asing, lapor media kerajaan hari ini.

Xi, memberi respons pada mesej awal dari Schultz, menggesa jutawan itu ‘terus memainkan peranan aktif dalam mempromosi kerjasama ekonomi dan perdagangan China-AS,” menurut agensi berita rasmi Xinhua.

China akan ‘menyediakan ruang lebih luas bagi syarikat-syarikat dari seluruh dunia, termasuk Starbucks dan syarikat-syarikat Amerika lain untuk berkembang di China,” tulis Xi dalam suratnya.

Tidak jelas kenapa surat itu disiarkan oleh media kerajaan namun ia muncul ketika hubungan antara kuasa-kuasa dunia itu semakin memburuk dengan pertikaian getir berhubung perdagangan, teknologi, sekuriti dan hak asasi.

Starbucks yang kelihatan di mana-mana di bandar-bandar besar China, berkata ia telah membuka lebih 4,700 kedai kopi di seluruh negara sejak 1999. – AFP

Gambar fail bertarikh 18 April 2012 menunjukkan Howard Schultz semasa menyampaikan ucapan di Beijing. – AFP