Yangon United FC menang mudah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Pasukan Indera SC yang membuat penampilan sulungnya di Piala AFC 2020 menentang Pasukan Yangon United FC, kelab bola sepak dari Liga Kebangsaan Myanmar yang berlangsung di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Berakas malam tadi tewas dengan keputusan akhir 1-6.

Pasukan Indera SC gagal menggunakan peluang terbaik mereka bermain di laman sendiri semasa  Perlawanan Peringkat Kelayakan Piala AFC 2020 antara Pasukan Indera SC dari Negara Brunei Darussalam dan Pasukan Yangon United FC malam tadi tersebut.

Pada 10 minit babak pertama menyaksikan kedua-dua pasukan saling bergelut mencari rentak permainan dengan menyaksikan beberapa serangan bahaya turut dihasilkan oleh kedua buah pasukan.

Walau bagaimanapun menjelang minit ke-11 perlawanan jaringan sulung pasukan Yangon United FC menerobos gawang Pasukan Indera SC yang dijaringkan oleh penyerang jersi nombor sembilan, Than Paing.

Lima minit kemudian Than Paing sekali lagi berjaya menyumbat gol keduanya buat Pasukan Yangon United FC.

Pada minit ke-35 Pasukan Indera SC berpeluang merapatkan jurang gol apabila dihadiahkan sepakan percuma berhampiran kotak penalti Pasukan Yangon United FC namun gagal menyudahkannya dengan baik apabila bola hasil sepakan percuma tersebut berjaya dihadang oleh benteng pertahanan Pasukan Yangon.

Pasukan Indera SC yang dikendalikan oleh Haji Ameer Aziz Hakim bin Haji Abdul Lani terus diberi tekanan apabila jaringan ketiga Pasukan Yangon pada minit ke-44 berjaya dijaringkan melalui Ernest Barfo.

Pada minit ke-53 separuh masa kedua, pemain penyerang Yangon United, Ernest Barfo berjaya menjaringkan gol keempat bagi pasukannya.

Nasib malang terus membelenggu Pasukan Indera SC apabila Mg Mg Lwin yang menyarung jersi nombor 11 berjaya menghasilkan gol kelima pasukannya pada minit ke-58.

Gol keenam Pasukan Yangon pada minit ke-72 perlawanan hasil daripada jaringan pemain jersi nombor 10, Aung Kyaw Naing.

Jaringan tunggal Indera SC akhirnya muncul pada minit ke-78 melalui pemain pertahanan Indera SC, Marcelo De Souza.

Keputusan Indera SC 1 dan Yangon United FC 6 kekal hingga ke wisel penamat perlawanan. Perlawanan pusingan kedua antara kedua pasukan akan diteruskan lagi pada 29 Januari 2020 di Myanmar.