Yao Ming nafi minat beli Rockets

BEIJING, 23 Julai – Bekas bintang NBA, Yao Ming telah menafikan khabar angin bahawa dia berminat untuk membeli bekas pasukannya, Houston Rockets, dengan berkata bahawa dia terlalu sibuk untuk memikirkan kemungkinan itu.

Yao, yang telah bermain bersama Rockets dari tahun 2002 hingga 2011 sebelum bersara, memberitahu agensi berita rasmi, Xinhua bahawa dia mendedikasikan dirinya bagi peranannya sebagai presiden Persatuan Bola Keranjang China.

“Saya tidak mempunyai masa untuk mempertimbangkan perkara lain (termasuk membeli Houston Rockets),” kata Yao, yang diserapkan ke dalam Basketball Hall of Fame bulan September tahun lepas.

Komennya itu muncul selepas pemilik Rockets, Leslie Alexander mengumumkan kelab itu untuk dijual minggu lepas.

Hubungan pemain itu dengan kelab telah menyalakan spekulasi mengenai kemungkinan adanya minat untuk membeli pasukan itu.

Dia telah diraikan oleh Rockets awal tahun ini selepas mereka memansuhkan jersi nombor 11 pemain itu.

Yao, yang mempunyai purata 19.2 mata dan sembilan ‘rebound’ untuk Rockets, telah menjadi duta global bagi sukan itu dalam lapan musimnya dalam NBA.

Dia terus mempromosikan sukan itu selepas terpaksa bersara kerana mengalami kecederaan kaki berterusan dan telah membeli pasukan di tanah airnya, Shanghai Sharks, selepas kembali ke China.

Rockets merupakan francais kelapan paling berharga dalam liga dengan AS$1.65 bilion dan pendapatan tahunan mereka adalah AS$244 juta, menurut majalah Forbes. – AFP