Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Yastremska harap buat negara bangga

  MELBOURNE, 22 JAN – Pemain kelayakan Ukraine, Dayana Yastremska berkata dia berharap akan dapat membanggakan negaranya yang dilanda peperangan dengan mara ke suku akhir sulung Grand Slam hari ini.

  Didorong oleh servis yang cemerlang dan pukulan asas yang agresif, atlet berusia 23 tahun itu menewaskan juara dua kali Victoria Azarenka 7-6 (8/6), 6-4 di Rod Laver Arena untuk memastikan tempat ke lapan terakhir di Terbuka Australia.

  Ganjarannya ialah pertembungan dengan pemain bukan pilihan dari Czech, Linda Noskova, yang mara apabila pemain Ukraine, Elina Svitolina, yang telah terkeluar daripada kejohanan akibat kecederaan belakang yang teruk ketika ketinggalan 3-0 pada set pertama.

  “Saya fikir mereka akan benar-benar berbangga dengan saya dan saya gembira untuk membuat mereka bangga,” kata Yastremska mengenai warga Ukraine di tanah air.

  Yastremska memenangi tiga gelaran Jelajah WTA semasa remaja tetapi bergelut sejak beberapa tahun kebelakangan ini, mengakui konflik itu telah menjejaskan permainannya.

  “Banyak perkara memberikan kesan kepada saya, dan kerana itu saya tidak dapat bermain seperti yang saya mahukan. Tambahan pula, saya juga memberi banyak tekanan kepada diri saya sendiri,” katanya.

  Kemunculan terbaik Yastremska di Slam sebelum ini adalah penampilan pusingan keempat di Wimbledon pada 2019, tetapi dia mempunyai sentuhan yang mengagumkan di Melbourne Park.

  Berada di kedudukan 93, dia telah menewaskan 50 pemain terbaik, termasuk juara Wimbledon dan pilihan ketujuh, Marketa Vondrousova, pada pusingan pertama. – AFP

  Yastremska menewaskan Azarenka pada kejohanan tenis Terbuka Australia di Melbourne Park, Melbourne, Australia, pada 22 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...