Youtube sekat saluran Trump

HONG KONG, 13 JAN – YouTube telah menggantung saluran Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump selama sekurang-kurangnya seminggu di tengah-tengah kebimbangan mengenai potensi berlakunya keganasan, menjadikannya satu lagi platform terbaharu yang mengekang aktiviti dalam talian presiden berkenaan.

YouTube dalam tweet berkata bahawa ia menggantung saluran Trump selepas kandungan baharu yang dipaparkan oleh presiden berkenaan boleh mencetuskan keganasan.

Langkah untuk mengekang aktiviti media sosial Trump dilakukan setelah sekumpulan penyokongnya, yang didesak oleh retoriknya, menyerbu Capitol minggu lalu untuk cuba menghentikan Kongres daripada mengesahkan kemenangan terpilih Presiden Joe Biden.

“Setelah ditinjau, dan berdasarkan kebimbangan tentang potensi keganasan yang berlaku, kami membuang kandungan baharu yang dimuat ke saluran Donald J. Trump kerana melanggar dasar kami,” kata YouTube dalam satu kenyataan di Twitter.

YouTube berkata saluran tersebut pertama kali disekat dan ruangan komen di saluran itu akan ditutup selama-lamanya. Di bawah dasar YouTube, amaran kedua akan mengakibatkan penangguhan selama dua minggu, sementara amaran ketiga akan menggantung saluran tersebut selama-lamanya.

Gambar fail pada 20 Mac 2018 menunjukkan aplikasi YouTube pada iPad di Baltimore. YouTube berkata ia akan menggantung saluran Donald sekurang-kurangnya seminggu di tengah-tengah kebimbangan mengenai potensi keganasan yang berterusan. – AP

Terdahulu syarikat-syarikat teknologi telah bertindak untuk menggantung penyiaran dalam talian Trump, dengan Facebook dan Instagram menggantung saluran itu sekurang-kurangnya sehingga akhir tempohnya dan Twitter secara kekal menyekat akaun tersebut.

Laman web lain, termasuk Reddit dan Snapchat juga telah menyekat Trump. Sementara platform membeli-belah dalam talian Shopify telah mengeluarkan kedai dalam talian Trump dari platformnya.

Syarikat seperti Apple dan Google juga bertindak menyekat Parler, laman rangkaian sosial yang popular di kalangan penyokong Trump.

Laman web itu juga tidak beroperasi minggu ini setelah Amazon berhenti memberikan perkhidmatan hosting kepada syarikat tersebut. – AFP