Zahirkan semangat patriotisme

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 FEB – Semangat patriotisme segenap lapisan rakyat dan penduduk negara ini turut dizahirkan dengan penyertaan dalam Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36 yang berlangsung penuh meriah di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, di ibu negara, hari ini.

Pengurus Besar Royal Brunei Catering (RBC), Haji Jeff Hadiman ketika ditemui pada sambutan itu melahirkan rasa syukur dan gembira kerana diberi kesempatan untuk sama-sama melibatkan diri memeriahkan suasana Sambutan Hari Kebangsaan tahun ini.

Kemeriahan ini, ujarnya, bukan sahaja dapat dirasakan oleh rakyat dan penduduk, malah menjadi satu memori buat semua yang merasakan sangat bertuah menyaksikan pemimpin dengan lebih dekat.

Menurutnya, ini bukan kali pertama beliau mengikuti perbarisan dan merasa gembira berbanding tahun sebelumnya.

Beliau turut mengongsikan bahawa lebih 80 orang kakitangan RBC telah menyertai perbarisan sempena Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36 tahun.

Manakala itu, ahli-ahli Persatuan Masyarakat Indonesia melahirkan perasaan gembira menyaksikan suasana yang gilang-gemilang tahun ini.

Salah seorang ahli berkata, sebagai rakyat Republik Indonesia, mereka amat berbangga sekali kerana dapat memeriahkan lagi suasana berkenaan yang disaksikan oleh ribuan rakyat jelata tidak kira dari dalam dan luar negeri.

Pasukan perbarisan dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri juga menyuarakan kegembiraan mereka kerana menyertai perayaan yang amat dinanti-nantikan berkenaan dan begitu penting dalam sejarah Negara Brunei Darussalam.

Sementara pasukan-pasukan lain seperti Kementerian Tenaga, Kementerian Pembangunan, Jabatan Bomba dan Penyelamat masing-masing berkata, penyertaan dalam sambutan berkenaan akan dikenang hingga ke akhir hayat sebagai pengalaman yang terindah.

Haji Jeff Hadiman ketika ditemui Media Permata pada Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36, kelmarin.