Zarco rebut kedudukan hadapan MotoGP Czech

BRNO, 9 OGOS – Johann Zarco merebut kedudukan hadapan untuk MotoGP Czech hujung minggu ini, mendahului pendahulu kejuaraan, Fabio Quartararo.

Pemandu Ducati-Avintia menewaskan rakan senegaranya yang memenangi dua pusingan pembukaan musim yang dikurangkan akibat koronavirus dari kedudukan hadapan untuk pasukan satelit Yamaha, SRT.

Zarco, 30, yang meninggalkan KTM pada pertengahan hujung musim lalu akibat keputusan hambar, meraih keputusan hadapan ke-6 dalam karier MotoGP dan kali pertama sejak 2018.

“Saya masih tidak percaya saya meraih kedudukan hadapan,” katanya.

“Permulaan kelayakan, tayar pertama, dengan cuaca hangat, ia memberikan saya sedikit tekanan dan saya tidak mampu untuk pergi dengan lebih pantas seperti yang saya lakukan pada sebelah pagi. Dengan tayar kedua, barulah saya mengawal pemanduan.

“Saya sangat gembira. Saya perlu memanfaatkan kedudukan hadapan untuk bermula dengan baik esok,” tambahnya.

Rakan sepasukan Quartararo, Franco Morbidelli akan bermula pada petak ketiga dalam perlumbaan di Brno dengan juara tujuh kali, Valentino Rossi berada di petak ke-10 sementara Andrea Dovizioso berada di petak ke-18.

Pemandu LCR berusia 18 tahun, Cal Crutchlow mengatakan suhu 30 darjah Celsius di Brno memainkan peranan penting dalam keputusannya.

“Sangat gembira dengan keputusan, yang paling penting ialah untuk berada di barisan hadapan tetapi malang buat Cal kerana terbabas di hadapan kami,” dia memberitahu laman web MotoGP.

“Kami tahu pada keadaan sebegini, litar dalam keadaan yang sangat teruk. Kami mengetahui kepentingan tayar pertama dalam pusingan pertama, jika tidak anda akan tewas.”

“Ia bukanlah perlumbaan yang mudah, kami mengetahui bahawa kami mempunyai kelajuan untuk berlumba dan berjuang untuk merebut podium jadi kami akan melakukan yang terbaik untuk perlumbaan esok dan ia akan berbeza dari Jerez.”- AFP