Saturday, May 18, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Zelensky pecat ketua pengawal peribadi

  UKRAINE, 10 MEI – Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky kelmarin memecat ketua jabatan yang bertanggungjawab terhadap perlindungan peribadinya selepas dua pegawainya ditahan minggu ini atas dakwaan terlibat dalam komplot pembunuhan.

  Zelensky mengeluarkan dekri untuk memecat Sergiy Leonidovich Rud daripada jawatan ketua Jabatan Perlindungan Negara Ukraine.

  Ia tidak menyatakan sebab atas pemecatan Rud atau mengumumkan pengganti untuk jawatan sensitif itu.

  Pengumuman itu dibuat selepas perkhidmatan keselamatan SBU Ukraine mengumumkan pada Selasa ia telah menggagalkan rancangan Rusia untuk membunuh Zelensky dan pegawai kanan lain.

  Ia berkata ia telah menahan dua kolonel dari jabatan pengawal peribadi kerana disyaki memberikan maklumat rahsia kepada perkhidmatan keselamatan FSB saingan Rusia.

  Salah seorang daripada mereka didakwa secara peribadi menyediakan peluru roket, dron dan periuk api kepada seorang ejen untuk melakukan serangan.

  Rud, 47, telah mengetuai jabatan itu yang mengawasi keselamatan peribadi presiden, pegawai kanan lain dan keluarga mereka sejak 2019.

  Zelensky telah menjadi sasaran Rusia sejak ia memulakan serangan pada Februari 2022. Dia berkata tahun lalu kira-kira lima atau enam rancangan pembunuhan terhadapnya berjaya digagalkan. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  7 maut dalam banjir kilat di Iran

  TEHRAN, 17 Mei – Sekurang-kurangnya tujuh orang maut dalam banjir kilat susulan hujan lebat di bandar Mashhad di timur laut Iran, lapor agensi berita...