Zizan Razak tampil lagu dakwah

Pelawak, pelakon dan penyanyi, Zizan Razak mengakui, lagu terbarunya, Berserah dihasilkan sebagai teguran terhadap warganet yang gemar menghukum tanpa timbang rasa.

Zizan berkata, lagu ciptaan Alif dan Ariz yang menampilkan Ismail Izzani itu turut memberinya ruang untuk menyalur mesej positif, selain menyeru orang ramai membuat baik.

“Saya mendapat inspirasi mengenai lagu ini daripada seorang individu popular. Ia lebih kepada dakwah saya terhadap permasalahan hari ini, terutama pada era media sosial menguasai. Saya lihat, masyarakat semakin ghairah mencari silap dan salah orang lain, seterusnya menghukum tanpa belas kasihan. Mereka tidak fikir kesan perbuatan itu kepada orang lain. Apakah mereka lupa, Tuhan memberikan ruang kepada setiap hamba-Nya untuk bertaubat dan memperbetulkan kesilapan? Itu mesej yang cuba saya ketengahkan dalam Berserah,” katanya. Mengenai pemilihan Ismail sebagai rakan duet, Zizan berkata, bakat dan sikap sederhana penyanyi muda itu membuatkan dia tertarik untuk menjalin kerjasama.

Tambah Zizan, percaturan mereka berhasil apabila lagu itu mencatat hampir enam juta tontonan di YouTube sejak dilancarkan pada April lalu.

“Saya antara peminat Ismail dan suka cara dia membuat persembahan. Beliau sangat berbakat, merendah diri dan baik hati, malah memenuhi ciri yang saya cari sebagai rakan duet. Bekerja dengannya juga sangat mudah dan pantas kerana Ismail matang dalam memahami apa yang saya mahukan,” katanya.

Sementara itu, Zizan turut membolosi pencalonan akhir Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-32 bagi tiga kategori utama iaitu Pelakon Filem Lelaki Popular, Artis Komedi Popular dan Artis Versatil Popular, selain Gandingan Serasi Filem dalam kategori online. Akui Zizan, persaingan bagi setiap kategori agak sengit, namun dia terharu dengan kesungguhan peminat menyusun strategi untuk memastikan kejayaan berpihak kepadanya.

“Persaingan ABPBH 32 semakin hebat dan mencabar, malah barisan artis yang berada dalam senarai 5 ke atas memiliki kualiti serta keistimewaan yang tersendiri. Bagi saya, biarlah kemenangan diberikan kepada mereka yang betul-betul layak. ABPBH 32 adalah anugerah yang berprestij dan sudah semestinya, peminat perlu membuktikan kematangan mereka dengan mengundi artis yang layak. Kematangan dalam membuat pilihan secara tidak langsung memberi semangat kepada kami untuk terus melipatgandakan usaha dalam berkarya,” katanya. – Agensi

Zizan mendapat inspirasi lagu ini daripada individu popular. – Agensi