Zoey beri petrol percuma penghantar makanan

Pelakon Zoey Rahman, 36, melancarkan program amal membantu penghantar makanan dengan memberi petrol dan makanan percuma daripada McDonalds menerusi inisiatif Mika Series Peduli.

Zoey atau nama sebenarnya Mohd Hairey Azhar Abd Rahman berkata, program bulanan itu yang bermula Jumaat ini bakal membantu kira-kira 200 penghantar makanan sebagai menghargai khidmat mereka.

Menurutnya, inisiatif terbabit tercetus selepas dia sendiri melihat kepayahan diharungi golongan berkenaan. Zoey berkata, mereka juga adalah barisan hadapan yang perlu diberi perhatian.

“Saya tersentuh apabila melihat penghantar makanan terpaksa makan dan solat di tepi jalan baru-baru ini. Betapa gigihnya mereka dari siang hingga malam mencari pendapatan demi menyara keluarga.

“Maka, saya terus wujudkan program ini untuk mereka memandangkan penghantar makanan juga tidak dinafikan sangat penting sebagai barisan hadapan. Kami akan membantu mereka dapatkan isian petrol penuh, makanan dan barangan lain.

“Buat masa ini, kami mensasarkan untuk membantu 200 penghantar makanan setiap bulan. Ia akan bermula Jumaat ini di mana slot akan dibahagikan dari pagi hingga malam kepada 50 orang untuk setiap slot,” katanya. Berkongsi lanjut, Zoey turut mewujudkan saluran Telegram khas untuk penghantar makanan mendaftar bagi mendapatkan sumbangan itu.

Dia turut bersyukur apabila penaja semakin banyak menyokong program terbabit. “Oleh kerana program ini akan diadakan hanya sehari setiap bulan, mereka perlu mendaftar butiran ke saluran Telegram itu. Dari situ, kami akan memilih secara sistematik bagi urusan pengagihan sumbangan.

“Alhamdulillah, saya sangat terharu mendapat sokongan daripada Grab Malaysia, McDonalds serta penaja lain yang sudi bekerjasama. Sumbangan itu terbuka kepada semua penghantar makanan dari mana-mana syarikat.

“Buat masa ini, kami cuma akan tertumpu kepada penghantar makanan di sekitar Kuala Lumpur. Insya-Allah kalau semakin banyak permintaan, kami akan naikkan jumlah sumbangan kepada 300 orang setiap bulan,” katanya. – Agensi

Zoey Rahman melancarkan program amal membantu penghantar makanan dengan memberi petrol dan makanan percuma. – Agensi