Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Zuckerberg bertemu ketua LG dan Samsung, serlahkan hasrat AI Meta

  SEOUL, 29 FEB – Ketua Pegawai Eksekutif Meta, Mark Zuckerberg membincangkan kerjasama mengenai peranti realiti lanjutan dengan eksekutif LG Electronics, kelmarin, sebagai sebahagian daripada lawatannya ke Korea Selatan yang menyerlahkan cita-cita Meta dalam kecerdasan buatan (AI).

  Korea Selatan ialah pusingan kedua jelajah Asia tiga negara Zuckerberg yang menurut pemerhati bertujuan untuk membincangkan perkongsian dengan kuasa teknologi dan menjalin hubungan baik dengan pemimpin perniagaan dan kerajaan di rantau ini. Beliau sudah melawat Jepun dan akan pergi ke India hujung minggu ini.

  Pada kelmarin, Zuckerberg bertemu Ketua Pegawai Eksekutif LG Electronics, William Cho selama dua jam untuk bercakap tentang strategi perniagaan untuk realiti lanjutan – dikenali sebagai XR – pembangunan peranti, kata LG dalam satu kenyataan.

  Semasa mengalami alat dengar realiti maya terbaru Meta, Quest 3, dan cermin mata pintar Ray-Ban Meta, Cho “menyatakan minat yang mendalam terhadap demonstrasi teknologi termaju Meta, terutamanya memfokuskan pada model bahasa Meta yang besar dan potensinya untuk penyepaduan AI pada peranti, ” kata kenyataan LG.

  LG sedang meningkatkan kerjasama strategiknya dengan Meta, bertujuan untuk mempercepatkan usaha niaga XRnya, katanya. XR termasuk realiti tambahan, realiti maya, realiti campuran dan teknologi lain yang berkaitan.

  Pada hari tersebut juga, Zuckerberg bertemu Pengerusi Samsung Electronics, Lee Jae-yong, menurut media tempatan. Beliau dijadualkan bertemu Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol pada hari ini.

  “Meta sudah pun bekerjasama dengan cermin mata hitam mewah jenama Ray-Ban untuk melancarkan cermin mata pintar tahun lepas. Sama seperti ini, Meta mungkin ingin memperkenalkan teknologi XR mereka kepada pangkalan pelanggan seluruh dunia pembuat elektronik pengguna global seperti LG,” kata Kim Yang Paeng, penganalisis teknologi di Institut Ekonomi dan Teknologi Korea.

  Kim berkata Zuckerberg juga berkemungkinan akan bercakap dengan Samsung tentang menghasilkan cip eksklusif Meta untuk mengurangkan pergantungannya pada NVIDIA yang menguasai pasaran cip AI. – AP

  William Cho (kiri), Mark Zuckerberg dan Ketua Pegawai Operasi LG, Kwon Bong-seok (kanan) bergambar selepas pertemuan mereka di ibu pejabat LG Twin Towers di Seoul, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...