Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  1.2 tan sampah dikutip dari Pantai Jerudong

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 SEPT – Sebanyak 1.2 tan sampah telah berjaya dikumpulkan dari Pantai Jerudong semasa Kempen Kebersihan Pantai Brunei Gas Carriers (BGC) 2022 yang berlangsung kelmarin.

  Ia merupakan sebahagian daripada inisiatif Clean Rivers, Clean Seas, di mana BGC menganjurkan kempen kebersihan pantai ke-8 bagi menyokong usaha kesukarelawanan sehari terbesar di dunia untuk membersihkan pantai, tasik dan sungai di bawah Hari Pembersihan Pantai Antarabangsa.

  Kempen itu menyaksikan penyertaan bukan sahaja daripada pihak pengurusan dan kakitangan serta ahli keluarga BGC malah ahli-ahli daripada 20 pihak yang berkepentingan yang terdiri daripada institusi pendidikan, syarikat-syarikat dan agensi kerajaan yang sama-sama berganding-bahu mengambil bahagian dalam aktiviti kebersihan Pantai Jerudong.

  Pengarah Urusan BGC, Kapten Abdul Mateen bin Abdurrahman Liew dalam kata alu-aluannya menyatakan bahawa dengan kejayaan pelancaran Kempen BGC, Clean Rivers, Clean Seas pada awal 2022, mereka terus menyokong agenda kebangsaan Sekretariat Perubahan Iklim Kebangsaan Brunei dengan meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya untuk memulihara persekitaran pantai, menghapuskan pencemaran sisa buangan serta ancaman kepada kehidupan laut.

  Beliau turut merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang berkepentingan atas sumbangan mereka untuk menyokong kempen alam sekitar di mana ia menunjukkan rasa kasih dan perpaduan dalam komuniti Brunei.

  Kapten Abdul Mateen turut serta dalam kempen kebersihan berkenaan.

  Menerusi inisiatif berkenaan, mesej yang ingin disampaikan adalah bahawa perlindungan alam sekitar merupakan tanggungjawab semua orang di mana BGC adalah komited untuk memainkan peranannya dalam memulihara alam sekitar bagi generasi akan datang.

  Ke arah itu, pihak BGC menggalakkan semua orang supaya “Go Green” dan berhenti menggunakan barangan plastik yang merangkumi jumlah sisa buangan plastik yang besar di mana menyumbang kepada pencemaran keseluruhan lautan dan pantai serta menjadi ancaman kepada kehidupan laut.

  Kempen itu juga menyaksikan penyertaan daripada pelajar-pelajar sekolah di mana ia merupakan satu pendedahan yang amat berguna bagi memberikan mereka pengalaman untuk menyaksikan sendiri kesan pencemaran sisa buangan di pantai.

  Menerusi pendedahan itu, kanak-kanak berkenaan selaku generasi masa hadapan diharap akan terus bekerjasama menyokong usaha itu dan mengambil tanggungjawab menyebarkan lagi kesedaran pemuliharaan alam sekitar, pantai dan lautan kepada keluarga dan rakan-rakan mereka.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...