Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  10 anak damit Sindrom Down lahir setiap tahun

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 MAC – Di Negara Brunei Darussalam, secara purata dalam tempoh 20 tahun kebelakangan ini, kira-kira 10 orang anak damit dilahirkan mengalami Sindrom Down setiap tahun.

  Menurut data daripada Pusat Perkembangan Kanak-kanak, terdapat kira-kira 415 orang individu Sindrom Down tersenarai di pusat berkenaan yang mana empat orang di antara mereka dilahirkan pada 1971.

  Perangkaan itu dikongsi oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar dalam perutusannya sempena Hari Sindrom Down Sedunia 2023 yang membawa tema ‘Dengan Kami, Bukan untuk Kami’.

  “Kita sekarang juga mengetahui terdapat banyak pendekatan yang telah terbukti boleh membantu kanak-kanak mencapai potensi diri mereka dengan sebaik mungkin.”

  Pendekatan itu, jelasnya, termasuk penjagaan kesihatan yang berkesan, kemahiran ibu bapa dalam pengasuhan anak, kehidupan keluarga yang positif, intervensi awal yang menyokong dan merangsang perkembangan sejak lahir serta pendidikan yang terbaik.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham dalam kenyataannya menyatakan kesemua individu Sindrom Down khasnya dan individu berkelainan upaya adalah berhak untuk dilayani dengan keprihatinan dan keadilan. – Gambar serahan Kementerian Kesihatan

  Dari segi penjagaan kesihatan, Kementerian Kesihatan sangat mengutamakan penjagaan kesihatan rutin dan universal bagi semua individu Sindrom Down, seperti mana yang diberikan kepada semua warganegara dan penduduk Negara Brunei Darussalam yang lain.

  Selain itu, Jabatan Pediatrik sentiasa berawas-awas apabila seorang anak damit Sindrom Down dilahirkan bagi mengesan seawal mungkin berlakunya sebarang komplikasi seperti masalah jantung, usus, pendengaran dan sebagainya.

  “Apabila komplikasi seperti ini dikesan, rawatan awal akan diberikan seawal-awalnya sama seperti individu yang lain,” tambah Yang Berhormat Dato.

  Pada masa yang sama, perkembangan kanak-kanak Sindrom Down juga diberikan perhatian khusus di mana ke arah matlamat itu, Pusat Perkembangan Kanak-kanak, Kementerian Kesihatan bukan saja menyediakan perkhidmatan pemantauan kesihatan secara regular tetapi ia juga memberikan pelbagai perkhidmatan bagi menyokong perkembangan awal kanak-kanak Sindrom Down.

  Beliau menjelaskan antara perkhidmatan berkenaan ialah khidmat nasihat perubatan, pemulihan tertentu termasuk pemulihan anggota, pemulihan cara kerja, pemulihan pertuturan, perkhidmatan psikologi, perkhidmatan audiologi, guru bagi kanak-kanak kurang pendengaran serta program perkembangan awal kanak-kanak dan perkhidmatan penjagaan pergigian.

  Kementerian Kesihatan juga memen-tingkan pemantauan kesihatan khusus bagi individu Sindrom Down sepanjang hayat.

  Bagi tujuan berkenaan, ulas Yang Berhormat Dato, Pusat Perkembangan Kanak-Kanak sedang giat menyediakan sebuah buku panduan dan senarai semak kesihatan yang boleh digunakan bagi kanak-kanak Sindrom Down sehingga ia mencapai umur remaja hingga ia dewasa.

  Ke arah mencapai keberkesanan perkhidmatan yang diberikan, Kementerian Kesihatan amat menghargai kerjasama dan keterlibatan semua para ibu bapa dan penjaga kanak-kanak Sindrom Down yang berkenaan.

  “Kita mengetahui hasil daripada penjagaan kesihatan yang semakin berkesan, jangka hayat individu Sindrom Down pada masa ini juga meningkat di seluruh dunia.

  “Berbanding beberapa dekad yang lalu, seseorang individu Sindrom Down sekarang boleh mencapai jangka hayat sehingga 60 tahun,” tambah beliau.

  Mengulas Hari Sindrom Down Sedunia 2023, tema tahun ini amat bertepatan di mana ia menekankan betapa pentingnya kita mengambil kira hak asasi kesemua yang berkelainan upaya serta memberikan mereka peluang yang saksama bagi mencapai matlamat utama iaitu meningkatkan kualiti kehidupan mereka dari semua aspek sepanjang hayat mereka.

  Kesemua individu Sindrom Down khasnya dan individu berkelainan upaya adalah berhak untuk dilayani dengan keprihatinan dan keadilan, berganding bahu dan mengambil bahagian dalam kesemua aktiviti kehidupan bermasyarakat.

  Selain itu, mendapatkan maklumat dan komunikasi, mendapatkan hidup yang berkualiti tinggi, diberikan kebebasan untuk membuat pilihan dalam semua perkara yang melibatkan kualiti kehidupan, kebebasan dan martabat mereka serta dihormati dan dihargai di atas kesemua kebolehan dan pencapaian yang mereka ada dan peroleh, tambahnya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -