Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  11 maut dalam kemalangan lombong arang batu

  BEIJING, 28 NOV – Sekurang-kurangnya 11 orang terbunuh dalam kemalangan di lombong arang batu di wilayah Heilongjiang timur laut China hari ini, kata media kerajaan.

  Insiden itu berlaku pada 2:40 petang waktu tempatan di sebuah lombong di luar bandar Shuangyashan di timur wilayah itu, kira-kira 130 kilometer dari sempadan Rusia, kata penyiar kerajaan CCTV.

  “Pada mulanya berpunca daripada kesan tekanan tanah,” kata laporan itu, sambil menambah bahawa siasatan mengenai punca kemalangan itu sedang dijalankan.

  Setakat 6:20 petang, 11 orang telah didapati maut dalam kemalangan itu, kata CCTV.

  Media kerajaan tidak memberitahu jika ada yang lain hilang atau cedera.

  Gambar Freepik

  Pengeluaran arang batu merupakan industri utama di bandar Shuangyashan di timur laut jauh, di mana suhu telah menurun kepada -17 darjah Celsius menjelang 7 malam hari ini.

  Keselamatan perlombongan di China telah bertambah baik sejak beberapa dekad kebelakangan ini, begitu juga dengan liputan media mengenai insiden besar, yang kebanyakannya pernah diabaikan.

  Tetapi kemalangan masih sering berlaku dalam industri yang mempunyai rekod keselamatan yang lemah dan peraturan tidak semestinya dikuatkuasakan.

  Tahun lepas, 245 orang maut dalam 168 kemalangan, menurut angka rasmi.

  Pada September, sekurang-kurangnya 16 orang terbunuh dalam kebakaran lombong arang batu di wilayah Guizhou, barat daya China.

  Pada bulan Februari, lombong arang batu runtuh di wilayah utara Mongolia dan menyebabkan berpuluh-puluh orang dan kenderaan tertimbus di bawah serpihan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Gempa bumi 6.3 magnitud di Jepun cederakan 8 orang

  TOKYO, 18 APRIL – Lapan orang dilaporkan cedera hari ini selepas gempa bumi berukuran 6.3 magnitud melanda barat daya Jepun, tetapi tiada kerosakan besar...