1,294 kes baharu COVID

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 MAC – Jumlah kes dalam kategori 4 adalah kekal 11 kes, manakala itu, terdapat tambahan satu kes dalam kategori 5 kepada tujuh kes.

Jumlah kes dalam kategori 4 dan 5 pada ketika ini 7.3 peratus daripada keupayaan rawatan kategori-kategori berkenaan di Pusat Pengasingan Kebangsaan.

“Sebanyak 1,294 kes baharu telah dilaporkan pada hari ini yang membawa kepada jumlah keseluruhan sebanyak 124,716 kes,” ujar Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku wakil Menteri Kesihatan semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Daripada jumlah kes baru itu, jelas beliau, 1,070 adalah hasil ujian pantas antigen (ART) yang telah dimuat naik ke aplikasi BruHealth manakala 224 adalah hasil 2,320 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

“Sementara itu, 2,521 kes telah disahkan sembuh pada hari ini yang membawa jumlah kes yang sembuh di Negara Brunei Darussalam kepada 111,340 kes manakala jumlah kes aktif ialah sebanyak 13,187 kes,” tambah Yang Berhormat Dato.

Menurut beliau lagi, pada masa ini, kadar pengisian katil di pusat-pusat pengasingan di seluruh negara atau bed occupancy rate ialah sebanyak 6.4 peratus.

Dalam pada itu, 216 kes aktif sedang menerima rawatan di pusat-pusat pengasingan dan hospital-hospital, manakala sebanyak 12,971 kes positif kini sedang menjalani pengasingan diri di rumah.

Mengenai pencapaian Program Vaksinasi Kebangsaan setakat kelmarin, Yang Berhormat Dato menjelaskan bahawa 59.7 peratus daripada keseluruhan penduduk di negara ini telah menerima tiga dos vaksin manakala kadar satu dan dua dos adalah masing-masing melebihi 94 peratus.

Di hujung kenyataannya, Yang Berhormat Dato menyeru orang ramai untuk memohon ke hadrat Allah SWT semoga Negara Brunei Darussalam sentiasa dipelihara dan dilindungi daripada segala mara bahaya, semoga semua rakyat dan penduduknya diberikan kesihatan, dipermudahkan segala urusan dan dijauhkan daripada segala penyakit khususnya penyakit COVID.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bersama Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin pada sidang media itu.