Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  13 ikan paus terperangkap dalam ais di Jepun

  TOKYO, 7 FEB – Sekumpulan ikan paus yang terperangkap dalam ais hanyut di pulau utama utara Jepun, Hokkaido, yang mencetuskan kebimbangan kumpulan alam sekitar, nampaknya sudah selamat melepaskan diri, kata pegawai hari ini.

  Paus pembunuh, juga dikenali sebagai orca, pada mulanya dikesan oleh seorang nelayan tempatan yang melaporkannya kepada pegawai di bandar berdekatan Rausu di pantai timur laut Hokkaido pada pagi kelmarin.

  Pegawai bandar mengembara ke pantai lewat kelmarin dan melihat kira-kira puluhan ikan paus bergoyang-goyang naik dan turun dalam celah kecil yang dikelilingi oleh ais hanyut, kira-kira 1 kilometer di luar pesisir.

  Selepas menganalisis rakaman dron yang dirakam oleh kumpulan pemuliharaan, pegawai mengira 13 ekor ikan paus pembunuh di sana.

  Para pegawai kembali ke pantai petang kelmarin dan melihat pod itu telah berpindah ke utara, dan ia telah hilang apabila mereka kembali semula pada pagi hari ini, kata pegawai Rausu, Masataka Shirayanagi.

  Pegawai berkata mereka percaya ikan paus pembunuh dapat membebaskan diri mereka daripada ais yang hanyut apabila jurang antara mereka semakin meningkat.

  “Kami percaya mereka dapat melarikan diri dengan selamat,” kata Shirayanagi. – AP

  Imej yang dibuat daripada video ini menunjukkan sekumpulan ikan paus pembunuh bergoyang-goyang ke atas dan ke bawah dalam celah kecil yang dikelilingi oleh ais hanyut di Rausu, Hokkaido, utara Jepun, 6 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...