Monday, April 15, 2024
27.9 C
Brunei

  -

  13 polis dibunuh, Mexico kerah 300 askar Pengawal Kebangsaan

  BANDAR MEXICO, 25 OKT – Kerajaan Mexico menghantar 300 askar Pengawal Kebangsaan untuk menguatkan negeri selatan Guerrero pada kelmarin, di mana seorang ketua polis tempatan dan 12 pegawai ditembak mati dalam serangan hendap kejam sehari sebelumnya.

  Ia hanyalah satu daripada tiga serangan Isnin lalu di wilayah yang semakin ganas di negara itu.

  Mengumumkan bala bantuan dalam sidang akhbar paginya, Presiden Andrés Manuel López Obrador meratapi mangsa dan memanggil serangan itu ‘serangan hendap secara praktikal’.

  Peguam negara Guerrero melancarkan siasatan Isnin lalu selepas 13 mayat ditemui di lebuh raya di El Papayo, yang terletak di perbandaran Guerrero di Coyuca de Benítez di pantai Pasifik. Dua lagi orang cedera dalam serangan itu.

  Beberapa mayat ditemui dalam keadaan bergari, menghadap ke tanah, menurut laporan tempatan, yang boleh mencadangkan penyerang menyerang hendap dan menangkap pegawai polis sebelum membunuh mereka.

  Pihak berkuasa tidak memberikan butiran lanjut mengenai serangan itu atau mereka yang bertanggungjawab.

  Sekurang-kurangnya enam orang lagi terbunuh Isnin lalu dalam dua serangan lain di barat daya Mexico, wilayah di mana konflik kumpulan yang semakin memuncak mendorong lonjakan keganasan.

  Awal tahun ini, dua pegawai polis dan tiga orang awam terbunuh dalam serangan yang dikaitkan dengan kartel Familia Michoacana. Kemudian pada bulan Ogos, seorang ketua kumpulan saingan Arreola telah dibunuh. Sejak itu, orang di rantau itu semakin merungut tentang keselamatan rasmi yang sedikit terhadap kumpulan samseng.

  Menurut angka dari Common Cause, 341 pegawai polis telah terbunuh di Mexico setakat tahun ini. Pada tahun 2022, sekurang-kurangnya 403 terbunuh. – AP

  Seorang pegawai polis dari Pejabat Peguam Negara mengambil gambar mayat anggota polis yang terbunuh di El Papayo, perbandaran Coyuca de Benitez, negeri Guerrero, Mexico, 23 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati...

  MELBOURNE, 15 APRIL - Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan...