Thursday, August 11, 2022
23.2 C
Brunei

145kg tongkeng, daging tanpa permit, dirampas

-

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JULAI – Sebanyak 135.8kg tongkeng ayam dan 9.2kg daging mentah berjaya dirampas dari sebuah rumah di kawasan Kampung Kilanas kerana didapati telah dibawa masuk ke negara ini tanpa permit import halal.

Rampasan dilakukan dalam satu operasi bersepadu yang telah dijalankan oleh para pegawai penguatkuasaan Bahagian Kawalan Makanan Halal (BKMH), Jabatan Hal Ehwal Syariah, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) dan Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED), pagi tadi.

Kes tersebut diserahkan kepada pihak JKED untuk siasatan dan tindakan selanjutnya.

Dalam pada itu, orang ramai bolehlah menghubungi BKMH di talian 7166222 untuk mengongsikan maklumat mengenai sebarang pelanggaran undang-undang melibatkan daging halal.

KHEU juga mengingatkan kepada mana-mana syarikat yang hendak membawa masuk daging mentah halal ke Negara Brunei Darussalam, disarankan untuk mendapatkan permit import halal daripada Majlis Ugama Islam Brunei.

Perkara ini adalah mustahak dan perlu dipatuhi agar daging yang dibawa masuk dan dijual di negara ini khususnya kepada orang Islam, terjamin kehalalannya.

Sebahagian tongkeng yang dirampas di sebuah rumah di Kampung Kilanas. – Gambar serahan KHEU
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Virus Langya jangkiti 35 individu di China

BEIJING, 10 OGOS – Saintis-saintis telah mengesan virus baharu yang dikatakan berasal dari haiwan di timur China yang telah menjangkiti puluhan orang, lapor BBC...
- Advertisment -