Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  17 warga Thai selamat pulang ke tanah air

  BANGKOK, 30 NOV – Tawanan warga Thai yang dibebaskan selepas beberapa minggu ditahan oleh Hamas di Semenanjung Gaza bercakap hari ini tentang kelegaan mereka selepas kembali ke Bangkok, di mana mereka disambut oleh saudara-mara yang sangat gembira.

  Tujuh belas warga Thailand terbang pulang dari Israel selepas Kementerian Luar Bangkok dan kumpulan Muslim Thai berusaha untuk membincangkan pembebasan mereka.

  Sekurang-kurangnya 32 warga Thai telah diculik oleh pejuang Palestin apabila mereka menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam dan menculik kira-kira 240, menurut pihak berkuasa Israel.

  Sebuah penerbangan yang membawa kumpulan 17 orang itu – bersama Menteri Luar Thailand, Parnpree Bahiddha-Nukara – mendarat di lapangan terbang Suvarnabhumi sejurus selepas 3 petang waktu tempatan.

  “Saya berasa lebih baik… tetapi saya tidak tahu bagaimana keadaan tebusan yang lain,” salah seorang tawanan yang dibebaskan, Uthai Sangnual, memberitahu sidang akhbar yang diadakan oleh pegawai di kawasan ketibaan lapangan terbang.

  “Mereka menjaga saya dengan baik… tidak teruk.”

  Berbaju kemeja putih berhias bendera Thailand dan Israel serta membawa bagasi merah yang sepadan, tawanan yang dibebaskan itu kelihatan letih dan terharu ketika tiba di lapangan terbang.

  “Alangkah baiknya jika semua rakan kami boleh pulang,” kata Pornsawan Pinakalo, yang bekerja di ladang kentang ketika diculik, kepada wartawan. – AFP

  Parnpree Bahiddha-Nukara bergambar bersama warga Thailand yang tiba di Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...