Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  174 orang terkandas di dalam kereta kabel berjaya diselamatkan

  ISTANBUL, 14 APRIL – Mangsa yang terakhir daripada 174 orang yang terkandas dalam kereta kabel tinggi di atas gunung di selatan Turkiye telah diselamatkan kelmarin, hampir 23 jam selepas satu pod melanggar tiang dan pecah, membunuh seorang dan mencederakan tujuh apabila mereka jatuh ke batu di bawah.

  Menteri Dalam Negeri Turkiye, Ali Yerlikaya mengumumkan kejayaan menyempurnakan operasi menyelamat pada X petang kelmarin.

  Seramai 607 anggota mencari dan menyelamat serta 10 helikopter terlibat, termasuk pasukan dari agensi tindak balas kecemasan Turkiye, AFAD, Pengawal Pantai, pasukan pemadam kebakaran dan pasukan penyelamat gunung dari bahagian berlainan di Turkiye, kata pegawai. Helikopter dengan keupayaan penglihatan malam terus menyelamatkan orang sepanjang malam.

  Mereka yang terkandas telah terperangkap di kereta kabel Tunektepe, tepat di luar bandar Mediterranean Antalya, sejak 5:30 petang pada hari Jumaat, ketika kemalangan itu berlaku.

  Penduduk Istanbul, Hatice Polat dan keluarganya diselamatkan tujuh jam dalam pengalaman pahit itu. Bercakap kepada agensi Anadolu, beliau berkata bekalan elektrik terputus dan pod terbalik empat atau lima kali.

  “Malam itu mengerikan, kami sangat takut. Ada kanak-kanak bersama kami, mereka pengsan,” katanya. “Ia satu penyeksaan berada di sana selama tujuh jam. Ia bergoyang setiap saat, anda sentiasa dalam ketakutan. … Ia sangat traumatik, saya tidak tahu bagaimana kami akan mengatasi trauma ini.”

  Agensi Anadolu yang dikendalikan kerajaan mengenal pasti si mati sebagai seorang lelaki warga Turkiye berusia 54 tahun. Mereka yang cedera termasuk dua kanak-kanak dan enam warga Turkiye dan seorang warga Kyrgyz. Mereka semua diselamatkan oleh helikopter Pengawal Pantai sejurus selepas nahas dan dihantar untuk rawatan. Imej dalam media Turkiye menunjukkan kereta yang dipukul itu bergoyang akibat kabel yang tercabut di sisi gunung berbatu itu ketika para medik merawat yang cedera.

  Yerlikaya juga mengumumkan bahawa 13 orang yang diselamatkan dari kereta lain turut dibawa ke hospital untuk pemeriksaan.

  Jumaat adalah hari terakhir cuti umum tiga hari di Turkiye menandakan berakhirnya bulan suci Ramadan, yang menyaksikan keluarga berpusu-pusu ke pusat peranginan pantai.

  Kereta kabel itu membawa pelancong dari pantai Konyaalti ke restoran dan platform melihat di puncak puncak Tunektepe setinggi 618 meter (2,010 kaki). Ia dikendalikan oleh Perbandaran Metropolitan Antalya. Laluan kereta kabel telah siap pada 2017 dan menerima pemeriksaan utama sekitar awal tahun, serta pemeriksaan rutin sepanjang tahun.

  Pejabat Ketua Pendakwa Raya Antalya telah melancarkan siasatan. Suruhanjaya pakar termasuk jurutera mekanikal dan elektrik serta pakar kesihatan dan keselamatan telah ditugaskan untuk menentukan punca kejadian. – AP

  Anggota pasukan penyelamat dan kecemasan bekerja dengan penumpang sistem pengangkutan kereta kabel di luar Antalya, selatan Turki, pada 12 April 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...