181 kes baharu direkodkan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 APRIL – Sebanyak 1,243 dos vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian vaksin dos pertama kepada 13,519 iaitu 31.5 peratus daripada kanak-kanak dalam kumpulan umur tersebut.

Sementara itu, liputan bagi penduduk negara ini yang telah menerima tiga dos vaksin adalah pada kadar 63.4 peratus, Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengongsikan dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Menurut Yang Berhormat Dato, sebanyak 181 kes baharu jangkitan COVID telah dilaporkan hari ini iaitu 166 kes hasil ujian pantas antigen (ART) dan 15 kes hasil 468 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 140,723 kes.

Beliau turut mengongsikan bahawa terdapat dua kes yang dikategorikan dalam kategori 5, yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Intensif (ICU), manakala itu, satu kes dalam kategori 4, yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi.

Selain itu, ujarnya, sebanyak 112 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 139,409 kes. Yang Berhormat Dato menyatakan bahawa jumlah kes aktif ialah sebanyak 1,096 kes iaitu 28 kes sedang dirawat di hospital manakala 1,068 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan dan Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin.