213 pokok ditanam di Andulau

Oleh Nurdiyanah R.
Gambar oleh Daniel Lim

BELAIT, 21 MAC – Dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan hutan di samping memperingati Sambutan Hari Hutan Antarabangsa pada tahun ini, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP) melalui Jabatan Perhutanan telah mengadakan acara penanaman pokok di kawasan Hutan Simpan Andulau, berdekatan Pusat Biodiversiti Hutan Tropika, Sungai Liang, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat sekali gus merasmikan penanaman sebanyak 213 pokok yang terdiri daripada spesies tempatan, Ru runang (Gymnostoma nobile), ialah Pengarah Perhutanan KSSUP, Dayang Noralinda binti Haji Ibrahim.

Turut hadir ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Dayang Khairunnisa binti Haji Ash‘ari bagi mewakili Green Brunei.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, tema sambutan pada tahun ini ialah ‘Hutan dan Penghasilan dan Penggunaan Mampan’ yang menunjukkan bahawa berbagai-bagai produk dan perkhidmatan dapat dijana dan dihasilkan daripada sumber hutan yang terdapat di negara ini dan kepentingannya kepada keperluan manusia dengan memastikan pengambilannya secara terkawal atau tidak berlebih-lebihan untuk menjamin keutuhan hasil sumber hutan tetap dapat dinikmati oleh generasi negara yang akan datang.

Dengan adanya acara menjaga sumber kehijauan itu, ia secara tidak langsung menunjukkan tanggungjawab dan komitmen Jabatan Perhutanan lebih-lebih lagi dalam memastikan pengurusan hutan yang lestari sekali gus meningkatkan kesedaran awam terhadap kepentingan hutan, bukan sahaja dari segi pemuliharaan tetapi juga dari segi faedahfaedah hutan yang dapat diraih kini dan pada masa akan datang.

Acara penanaman itu juga sebagai mendukung inisiatif KSSUP untuk mencapai sasaran negara dalam melaksanakan Garis Panduan Protokol Hijau sejajar demi mencapai sasaran Dasar Kebangsaan Perubahan Iklim Negara Brunei Darussalam (BNCCP).

Turut hadir semasa acara penanaman berkenaan ialah para pegawai dan kakitangan
Jabatan Perhutanan, perwakilan Sekretariat Perubahan Iklim Brunei Darussalam serta para sukarelawan Green Brunei.

Yang Berhormat Dayang Khairunnisa bersama Dayang Noralinda membantu menanam salah satu anak pokok semasa acara itu.
Antara peserta yang menyertai acara penanaman pokok berkenaan.