Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  25 mara ke peringkat akhir

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 16 FEB – Seramai 25 orang qari dan qariah mara ke peringkat akhir setelah 60 orang bertanding dalam Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan Tahun 1444 Hijrah.

  Pengumuman para peserta peringkat akhir telah diadakan hari ini di Dewan Kuliah, Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah (ITQSHHB) dan dibacakan oleh Pengerusi Jemaah Hakim, Awang Mohammad Hashim bin Haji Abdullah.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan seterusnya menyampaikan cenderamata kepada peserta musabaqah dan hakim-hakim musabaqah ialah Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang.

  Musabaqah peringkat separuh akhir telah berlangsung selama tiga hari berturut-turut bermula 14 Februari lalu hingga hari ini.

  Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Musabaqah, Pengiran Haji Amiruddin bin Pengiran Haji Damit dalam ucapannya antara lain mengongsikan bahawa musabaqah berkenaan merupakan projek tahunan KHEU yang dikendalikan Pusat Pengajian dan Penyebaran Al-Quran MABIMS dengan kerjasama ITQSHHB.

  Beliau seterusnya menjelaskan, dengan adanya musabaqah berkenaan akan dapat menyemai dan memupuk rasa cinta para peserta dalam kalangan kanak-kanak, belia remaja di peringkat rendah, menengah, pengajian tinggi, pegawai dan kakitangan kerajaan dan swasta dalam menghafaz Al-Quran.

  “Dalam masa yang sama dapat memahami isi kandungan Al-Quran seterusnya menjadi al-hafiz dan al-hafizah pada masa mendatang,” jelasnya.

  Beliau turut mengongsikan, seramai 255 orang telah mendaftar untuk mengikut musabaqah berkenaan dan mereka telah disaring melalui peringkat pemilihan yang telah diadakan selama lima hari berturut-turut.

  Hasil peringkat pemilihan yang lalu, 60 orang peserta berjaya mara ke peringkat separuh akhir, dengan menampilkan 12 orang peserta pada setiap kategori.

  Haji Mohd Serudin menyampaikan cenderamata kepada salah seorang peserta pertandingan.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...