Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  3 maut 9 cedera, hangar runtuh di kawasan lapangan terbang Boise

  BOISE, 1 FEB – Sebuah hangar dalam pembinaan di perkarangan lapangan terbang di Boise, Idaho, runtuh kelmarin, membunuh tiga orang dan mencederakan sembilan lagi, kata pegawai.

  Lima daripada mereka yang cedera dalam runtuhan di Lapangan Terbang Boise berada dalam keadaan kritikal, kata bandar itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam kelmarin.

  Pihak berkuasa bertindak balas kira-kira jam 5 petang terhadap hangar berbingkai keluli milik persendirian itu, yang mengalami keruntuhan ‘malapetaka’, kata Ketua Operasi Jabatan Bomba Boise, Aaron Hummel semasa taklimat berita sebelum ini. Semua orang yang berada di tapak itu telah dikira setakat petang kelmarin, katanya.

  Kenyataan bandar itu berkata bahawa tiga orang yang terbunuh telah meninggal dunia di tempat kejadian. Ia berkata bahawa kru bomba yang bertindak balas berusaha untuk menstabilkan tempat kejadian dan menyelamatkan beberapa mangsa.

  “Keadaan itu sangat huru-hara,” kata Hummel, menggambarkan kejadian itu sebagai ‘runtuhan berskala besar’ rangka bangunan itu. “Saya tidak tahu apa yang menyebabkannya, tetapi saya boleh memberitahu bahawa awda ia adalah runtuhan yang agak meluas,” katanya.

  Operasi Lapangan Terbang Boise tidak terjejas, kata pegawai.

  Terra Furman memandu di Interstate 84 pada kira-kira 5:30 petang. apabila dia ternampak sekurang-kurangnya 20 kereta polis, ambulans dan trak bomba kira-kira suku batu (400 meter) dari pintu masuk ke lapangan terbang. Mereka berada di sekeliling apa yang digambarkannya sebagai sebuah kren yang dilipat dan sebuah bangunan runtuh menjadi bentuk ‘M.’ – AP

  Pihak berkuasa bertindak balas terhadap tempat kejadian bangunan yang dilaporkan runtuh berhampiran Lapangan Terbang Boise di Boise, Idaho pada 31 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...