Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

300 kes baharu covid dikesan

-

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 MEI – Sebanyak 268 dos pertama vaksin COVID telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian vaksin dos pertama kepada 32,640 dos iaitu 76.1 peratus.

“Manakala, sebanyak 947 dos kedua juga diberikan kepada golongan tersebut yang membawa jumlah keseluruhan pemberian dos kedua kepada 11,882 dos iaitu 27.7 peratus,” kata Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

“Sementara itu, liputan bagi rakyat dan penduduk negara ini yang telah mendapatkan tiga dos vaksin adalah pada kadar 68.8 peratus,” katanya lagi.

Menurut beliau, sebanyak 300 kes baharu jangkitan COVID telah dilaporkan hari ini, iaitu 298 kes hasil ujian ART dan dua kes hasil daripada 343 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 145,521 kes.

Yang Berhormat Dato kemudiannya menjelaskan bahawa tidak ada kes yang dikategorikan dalam kategori 5 iaitu mereka yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU) dan tidak ada kes dalam kategori 4 yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi.

“Sebanyak 182 kes disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 143,477,” katanya.

Jumlah kes aktif pula ialah sebanyak 1,823 kes iaitu 13 kes sedang dirawat di hospital manakala 1,810 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah.

Di hujung kenyataannya, beliau menyeru orang ramai untuk terus berdoa memohon rahmat dan perlindungan Allah SWT, semoga Negara Brunei Darussalam berserta seluruh rakyat dan penduduknya akan sentiasa terpelihara daripada segala musibah dan bencana wabak penyakit.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan ditemani Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional) di Kementerian Kesihatan, Dr Ang Swee Hui pada sidang media harian di Dewan Al-‘Afiah.
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -