3,667 kanak-kanak sudah terima dos pertama

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 APRIL – Sebanyak 1,002 dos vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kelmarin, yang membawa kepada jumlah keseluruhan pemberian vaksin dos pertama kepada 3,667 dos iaitu 8.5 peratus daripada kanak-kanak dalam kumpulan umur tersebut.

Sementara itu, liputan bagi penduduk negara ini yang telah menerima tiga dos vaksin adalah pada kadar 62.1 peratus setakat kelmarin, menurut Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato juga mengongsikan bahawa sebanyak 362 kes baharu jangkitan COVID telah dilaporkan pada hari ini, iaitu 335 kes hasil ujian pantas antigen (ART) dan 27 kes adalah hasil 910 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

“Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 137,947 kes,” jelas Yang Berhormat Dato.

Beliau menyatakan lagi bahawa terdapat dua kes yang dikategorikan dalam kategori 5 iaitu mereka yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU), manakala itu dua kes dalam kategori 4 iaitu mereka yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi.

“Sebanyak 577 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 135,209 kes,” kongsi beliau lagi.

Jumlah kes aktif pula ialah sebanyak 2,524 kes iaitu 57 kes sedang dirawat di hospital manakala 2,467 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah.

Di hujung kenyataannya, Yang Berhormat Dato terus menyeru orang ramai untuk memohon keampunan dan hidayah daripada Allah SWT dan terus memanjatkan doa semoga Negara Brunei Darussalam berserta seluruh rakyat dan penduduknya sentiasa diberikan keafiatan.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan bersama Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin semasa sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan.
Gambar fail menunjukkan kanak-kanak menunggu giliran untuk menerima dos pertama vaksin pada 2 April lalu.