Thursday, February 9, 2023
22.8 C
Brunei

-

40 belia pelajari teknik penyelidikan budaya

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 4 OKT – Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menerusi Bahagian Penyelidikan, Dokumentasi dan Pengiktirafan telah meneruskan lagi Bengkel Metodologi Penyelidikan Budaya ke Daerah Belait, hari ini.

Diadakan di Perpustakaan DBP Kampung Pandan, ia dihadiri oleh seramai 40 orang belia dengan tujuan untuk meningkatkan kemahiran dan teknik menghasilkan penyelidikan yang berkualiti dan komprehensif.

Sebagai susulan kepada bengkel yang diadakan di Daerah Brunei dan Muara, di mana para peserta diperkenalkan kepada metodologi penyelidikan budaya dan cara menyediakan usul untuk memulakan penyelidikan, para peserta dipecahkan kepada beberapa kumpulan untuk menemu bual pelbagai informan dari seluruh negara mengenai budaya unik yang terdapat di daerah masing-masing.

Ini termasuk kumpulan yang berkunjung ke Daerah Temburong, kelmarin, dan ke Daerah Tutong, pagi tadi, sebelum bergerak ke Daerah Belait pada sebelah petang.

Turut dilaksanakan sebagai sebahagian daripada bengkel itu adalah taklimat-taklimat berkaitan kajian-kajian lapangan dan latihan praktikal yang termasuk temu bual dan metodologi pemerhatian, hingga teknik mentranskripsikan dan mendapatkan bahan dari pelbagai bentuk seperti buku, ensiklopedia atau glosari.

Bengkel akan diteruskan esok di mana para peserta akan menghimpunkan pelbagai maklumat yang dikumpulkan sebelum diakhiri pada 6 Oktober dengan majlis penutup di Daerah Brunei dan Muara.

Para peserta mendengarkan cerita daripada salah seorang informan di Daerah Belait.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -